Fetve & Propisi

Posljedice bluda nemorala

PITANJE:

Esselamu alejkum, ja imam jedno pitanje i jedan veliki problem: ja sad imam 22 godine, trenutno sam u vezi sa momkom vec 3 godine. Prije nego sto sam njega upoznala imala sam momka, uradila sam tu veliku gresku da sam spavala s tim momkom! Dugo nisam vidjela koliki sam grijeh uradila, nisam shvatila sta sam to tacno uradila. Nakon par mjeseci raskinili smo taj momak i ja vezu i nakon nekoliko vremena sam upoznala mog sadasnjeg momka! Ja i tada nisam bila vidjela sta sam ja to uradila i s njim sam spavala.

U medjuvremenu ja sam stim momkom kao receno 3 godine zajedno, ja sam snjim puno o toj temi razgovarala i on mi je rekao da nemoze da zivi stim da sam ja izgubila nevinost sa nekim drugim momkom. Mi vec 2,5 godina razgovaramo o tome, i ja sam shvatila koliki sam grijeh napravila i stvarno se kajem, i puno citam o tome sta znaci uraditi blud i koliki je to grijeh! Dosla sam do toga da sam odlucila da cu putem operacije vratiti makar jedan dio koji sam izgubila, moj momak je protiv te operacije, jer on misli da to nista nece pomoci njemu ni meni, jer mi ipak znamo sta se je desilo!

Ja sam se vec informisala o toj operaciji i vidjela gdje bih mogla to da uradim, ali ipak ja bih morala naci neki nacin, da moj momak i ja mozemo stim zivjeti!! Ja sebi ne mogu oprostiti taj blud koji sam uradila, a momak kaze da je oprostoio ali ga ipak muci, kao i mene, ne mozemo da spavamo, da jedemo, bas nista vise nije kako bih trebalo biti. Cesto pocnem plakati jer nemogu podnijeti tu cinjenicu, budim se noci i stvarno nemam mira. Ja bih vas zamolila da mi date savjet, sta bih ja i moj momak mogli uraditi da nam bude lakse da zivimo sa mojom greskom!!

Ja njega stvarno volim i zelim da se uzmemo i da zivimo cijeli zivot zajedno, ali on kaze da nemoze jos taj korak da uradi jer ga jednostavno moj blud opterecuje!! Molim vas da mi pomognete sto prije, to jeste da mi sto prije odgovorite i nadam se da mi mozete dati savjet!! Ne mogu vise da zivim s tim, muci me i treba mi pomoc jer neznam vise kako dalje da se nosim s tim!

ODGOVOR:

AlejkumusSelam!

Blud spada u kategoriju velikih grijeha. Na to nam ukazuje veliki broj hadisa prenesenih jakim senedom od Poslanika s.a.w.s.

Allahov Poslanik s.a.w.s. je rekao: “Nema imana bludnik u trenutku dok čini blud.” (Hadis bilježi Buharija, i ovdje se misli na potpunost imana, a ne na cijeli iman)

Također, u dugom hadisu kojeg prenosi Imam Buharija u kome se opisuje san Poslanika s.a.w.s. (a znamo da je san Allahovog Poslanika s.a.w.s. objava), kada su ga vodila dva meleka Džibril a.s. i Mikail a.s. i kada je on s.a.w.s. vidio patnje griješnika, vidio je i jamu koja je na vrhu imala veoma mali otvor, a na dnu je bila prostrana. U njoj je bila vatra i bila je napunjena ljudima i ženama koji su vriskali od bolova i koji su pokušavali izaći iz te jame. Kada god bi došli do vrha ponovo bi padali na dnu jame i bili bi izlagani patnji. Na kraju toga putovanja meleki su ga obavjestili da su ljudi i žene u toj jami bili oni koji su činili blud na dunjaluku i od njega se nisu pokajali.

O težini ovoga grijeha nam govori i kazna za djevojku ili momka (koji nikada nisu bili u braku) u šerijatu, a to je javno bičevanje i protjerivanje iz toga mjesta na godinu dana.

Ibn Hiban u svome Sahihu prenosi hadis sa dobrim lancem prenosioca da je Poslanik s.a.w.s. rekao: “Neće se proširiti u jednom narodu blud i kamata, a da taj narod sam sebi nije ohalalio kaznu Allaha Moćnog.”

Sve ove predaje nam, dakle, ukazuju na pogubnost i veličinu ovoga grijeha.

Ti kažeš da si se pokajala. Ne želimo da sumnjamo u to. Ali podsjećanja radi dobro je da ovdje navedem uslove ispravnog pokajanja. Jer, pokajnik od grijeha kod Allaha dž.š. je kao da nikada taj grijeh nije počinio. Kaže Uzvišeni: “Reci: O robovi moji, koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu Milost, zaista će Allah oprostiti sve grijehe. On zaista puno prašta i Milostiv je.” (Ez-Zumer, 53.)

Samo se čovjek treba iskreno pokajati za grijehe i Allah dž.š. će mu ih oprostiti, a iskreno pokajanje znači:

1. Pokajati se Allaha radi, ne zbog nekog kome se taj tvoj grijeh nije svidio, ili zbog nekog dunjalučkog cilja do kojeg ne možeš stići zbog posljedica toga grijeha.

2. Odustati od toga grijeha odmah.

3. Osjetiti žaljenje i tugu u srcu zbog činjenja toga grijeha.

4. Čvrsta odluka da se više nikada ne vratiš tome grijehu.

Prevedeno na tvoj slučaj konkretno znači da pored toga što si se iskreno pokajala, odustala od činjenja toga grijeha, i što si čvrsto odlučila da to više nikada ne učiniš, moraš zatvoriti sve puteve koje te eventualno mogu odvesti do ponovnog takvog čina. Jer Islam djeluje preventivno. Allaha dž.š. ne kaže u Kur’anu: “I ne činite blud!”, već kaže: “I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!” (El-Isra, 32)

Dakle sve puteve koji vode ka bludu moraš presjeći u korijenu. Ti, naime, ovdje upotrebljavaš riječ “momak” i “vezu” koja traje nekoliko godina. U šerijatskoj terminologiji takvi izrazi se ne koriste. A kada se koriste u bosanskom jeziku onda označavaju vezu između dvije osobe suprotnih spolova koji ostvaruju međusobni kontakt bez da se pridržavaju šerijatskih normi. Sve to onda vodi ka haramu, jer Poslanik s.a.w.s. je rekao: “Blud očiju je pogled, blud jezika je govor, a duša se nada i priželjkuje, dok spolni organ to sve potvrđuje ili negira.” (Bilježi Muslim)

Dakle, sve dok tvoja veza sa tvojim “momkom” ne bude u skladu sa Allahovim zakonom na zemlji, ni Allah dž.š., ni ti, a ni tvoj “momak” nećete biti zadovoljni. I sve dok je vaš kontakt nešerijatski postoji mogućnost da ponovo počinite nešto sa čime Allah s.w.t. neće biti zadovoljan, i u tome onda nema nikakvog bereketa, što se da zaključiti iz srži tvoga pitanja koje se postavila.

Moj savjet tebi i tvome “momku” bi bio da svoju vezu krunišete ispravnim šerijatskim brakom, jer Uzvišeni naređuje u suri En-Nur, 32. ajet: “Udavajte neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje!”

Ako budete čvrsto vjerovali u Allaha dž.š. ti i tvoj “momak” pristaćete na ovaj korak. A on kao vjernik i kao čovjek koji te voli trebao bi znati vrijednost žene vjernice. Šta god da si uradila prije vaše “veze”, ako si se Allahu iskreno pokajala tvoj “momak” i inšallah budući muž treba znati cijeniti tvoj iman i tvoje pokajanje.

Allah dž.š. u suri Al-Baqara u 221. ajetu podstiče vjernike da se žene vjernicama i da su vjernice, ma kakve one bile u našim očima, bolje od žena koje nisu vjernice, ma kakve one bile dobre u našim očima: “Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je robinja-vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi džennet i oprost, i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.”

Također Uzvišeni kaže u suri En-Nur 26, ajet: “Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci su za nevaljale žene; čestite žene su za čestite muškarce, a čestiti muškarci su za čestite žene.”

Tvoga “momka”, kao muškarac muškarca, mogu shvatiti zbog teškoće koju osjeća kada se sjeti šta si učinila. I u pravu je kad kaže da operacija koju si naumila uraditi nema nikakvog smisla. To bi značilo samo uzaludno trošenje novca, jer ti na taj način nećeš “gumicom izbrisati” njegovo pamćenje. Ali…..

Ako te zaista voli u ime Allaha dž.š., tvoj “momak” će se potruditi da što prije zaboravi na tvoj grijeh, a i ti ćeš se potruditi da o tome više nikad ne pričaš pred njim, i vašu vezu ćete krunisati ispravnim šerijatskim brakom u najkraćem mogućem vremenskom periodu, kako biste postigli Allahovo s.w.t. zadovoljstvo. Ako njegova ljubav prema tebi, ili tvoja prema njemu nije u ime Gospodara svih svjetova, onda sve ovo prethodno rečeno gubi svaki smisao, a Allah najbolje zna.

Islamski Forum
Back to top button