Džinni & Urok

Ulazak džina u ljudsko tijelo

Kada džin uđe u čovjeka promjeni se njegovo ponašanje

Ulazak dzinna u ljudsko tijelo je potvrdjen Kur’anom, sunnetom, konsenzusom ehlu sunneta wel-dzema’ata i osjetilnim putem. Jedini koji se ne slazu s ovom tvrdnjom su mu’tezile – sekta koja preferira razum nad Kur’ansko – hadiskim dokazima. Allah subhaneh nam daje dokaz:” Oni koji se bave kamatom dici ce se kao sto se dize onaj koga je dodirom sejtan izbezumio,zato sto su govorili:Kamata je isto sto i trgovina…” (Kur’an,el-Beqareh,275).

Imam Kurtubi r.a u svom Tefsiru (3/355) tumaci ovako ajet: ” Ovaj ajet pobija one koji negiraju da padavica moze biti uzrokovana dzinnima i koji tvrde da je to prirodan i fizicki proces,te da sejtan ne prolazi covjekom i da on ne moze uzrokovati mess (napad i uticaj na covjeka)”.

Imam Ibn Kesir r.a. (1/32) nakon navodjenja spomenutog ajeta kaze: ” Tj. na Sudnjem danu ustajace iz svojih kaburova kao sto ustaje onaj ko ima padavicu i koga je sejtan zaposjeo,a to je ruzan i odvratan nacin ustajanja”. Ibn Abbas r.a. kaze da ce onaj ko bude uzimao kamatu na Sudnjem danu biti prozivljen kao ludjak koji se gusi.

U sahih hadisu kojeg biljezi imam Nesaij, u predaji od Ebu Jesira r.a ,spominje se da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem ucio dovu:” Boze moj,utjecem Ti se od pada,duboke starosti,potopa,pozara i utjecem Ti se od toga da me sejtan zaposjedne pri smrti …”

El-Munavijj r.a. u Fejdu (2/148), tumaceci rijeci:” da me sejtan ne zaposjedne pri smrti “- kaze: ” tj.izazove padavicu i unisti mi vjeru i razum pri smrti,svojim napadima koji uklanjaju tlo ispod nogu i oduzimaju razum.Zna se desiti da sejtan zagospodari covjekom u momentu dok napusta dunjaluk,te ga odvodi u zabludu ili ga sprijecava u cinjenju pokajanja .

Ibn Tejmijje r.a. u Medzmu’ul-fetava (24/276) kaze :” Ulazak dzinna u ljudsko tijelo potvrdjen je i moguc shodno misljenju ehlussunneta.U sahih hadisu prenosi se od Poslanika da je rekao:”sejtan kola po covjeku poput krvi “. Abdullah ibn Ahmed r.a. upitao je oca Ahmeda ibn Hambela r.a. : “Neki ljudi smatraju da dzinn ne ulazi u tijelo osobe koja ima padavicu? On je odgovorio: Lazu,sine moj.To upravo sejtan govori preko njegovog jezika .”

Ibn Tejmijje r.a. jos dodaje: ” Desava se da covjek oboli i da govori jezikom kojeg ne poznaje. Zna biti udaran udarcima koji bi jako djelovali i na devu, a doticni ne osjeca udarce,niti zna sta govori. Desava se da ljudi, kao i prostirka na kojoj sjede,budu pomjerani,te da se predmeti pomjeraju s jednog na drugo mjesto itd. Onaj ko to vidi,uvjeren je da je ono sto govori ljudskim jezikom i pomjera predmete neko strano tjelo, a ne covjek .”

Medju muslimanskom ulemom nema onih koji negiraju ulazak dzinna u tijelo padavicara idrugih oboljelih. Ko to negira i tvrdi da to ser’iat ne priznaje, slagao je na ser’iat.Sto se tice rijeci Allaha subhaneh: ” Oni nikome, bez Allahove dozvole,ne mogu naskoditi ” – jasan su dokaz da dzinni ne mogu nikome naskoditi, bilo sihrom, padavicom, ili nekom drugom vrstom uznemiravanja ili zabludjivanja,osim s Allahovim dopustenjem. Hasan el-Basrijj r.a kaze: ” Allah njima prepusti koga hoce, a ne dozvoli im vlast nad onim koje on postedi tog iskusenja” .

I znajte dobro da sejtan tj.dzinn nevjernik, ponekad zaposjedne vjernike zbog njihovih grijeha, udaljavanja od zikra ,tewhida i iskrenosti u ibadetu.Sto se tice Allahovih dobrih robova,sejtan nad njima nema vlasti,kao sto kaze Uzviseni: ” Ti,doista,neces imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!A Gospodar tvoj je dovoljan kao zastitnik” (El-Isra’,65). Smatram da je spas od sveg navedenog u zikru,ucenju bismille pri otpocinjanju svih poslova,kao sto se u sahih predajama prenosi da je Poslanik sallallahu alejhi we sellem ucio bismillu i zikr pri jelu, picu, jahanju zivotinje, ulasku u nuznik, prije odnosa sa suprugom…

Ibn Tejmijje kaze u Medzmu’ul-fetava (19/42) : ” Kada dzinni napadnu covjeka treba ih obavjestiti o Allahovim i Poslanikovim propisima,narediti im dobro,a zabraniti lose,kao sto se navodi i lijek za ljude u Kur’anu:” Mi ne kaznjavamo dok ne posaljemo poslanika “.Ako se dzinn ne prepadne nasih nasih naredbi i objasnjenja,dozvoljeno ga je tjerati,grditi,prijetiti mu i proklinjati ga.Tako je uradio Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, sa sejtanom koji koji mu je htio bacit plamen u lice i tri puta izgovorio:”Utjecem se Allahu od tebe i proklinjem te Njegovom kletvom “.

Sto se tice covjeka koji lijeci Kur’anom (duhovni lijecnik) takav covjek treba da bude onaj koji istinski slijedi Kur’an i sunnet, pa ako se on ne pridrzava navedenog, takav ne moze ni na kakav nacin pomoci bolesnom.


Kada džin uđe u čovjeka promjeni se njegovo ponašanje, što bude očito i primjetno ljudima.
Razlog ulaska džina u ljudsko tijelo i boravak u njemu uglavnom se vraća na dvije stvari:
1. zbog želje za osvetom od strane poganih i loših džina
2. zbog zaljubljivanja i ljubavi prema osobi u koju uđe.A često je razlog ulaska džina u ljudsko tijelo posljedica djelovanja sihra, mada ovo zadnje se ne ubraja u tzv. džinski dodir ili opsjednutost džinima nego u sihr.Da je džinski dodir stvarnost i činjenica to je potvrđeno Kur’anom i Sunnetom. Kaže Uzvišeni:”Oni koji se kamatom bave podići će se (na Sudnjem danu)kao što se podiže onaj koga je dodirom šejtan izbezumio” (El-Bekara, 275).

Ovim ajetom Uzvišeni potvrđuje da šejtan svojim dodirom (ulaskom u ljudsko tijelo) može čovjeka izbezumiti i promijeniti njegovo ponašanje.

Takođe, kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima:
Zaista se šejtan kreće kroz vene sina Ademovog”.Kaže Ibn Hadžer:”Zaista je Allah, dželle še’nuhu, dao moć šejtanu da može ući u unutrašnjost čovjeka”.

Nema razilaženja među imamima ovog Ummeta da džini mogu ući u ljudsko tijelo, odnosno da se desi džinski dodir ili opsjednutost džinima.

Razlozi ulaska džina u ljudsko tijelo su sljedeći:

1.: Ljubav džina prema ženi ili ljubav džinice prema muškarcu koji je rezultat strasti i pohote a šerijatski je zabranjeno.

2.: Činjenje zuluma džinu od strane insana i to na neki od sljedećih načina: -prosipanjem vrele vode na džina, -skakanjem sa visokog mjesta na njega, -ubijanjem džina, -mokrenjem na džina i slično, a sve ovo a da to čovjek nije svjesan i ne zna da to radi.

3.: Činjenje zuluma insanu od strane džina poput toga da ga opsjedne. Džin ne može opsjednuti insana osim u nekim od sledećih stanja:-u stanju jake srdžbe,-velikog straha,-prepuštenosti strastima i-velikoj nemarnosti u spominjanju Allaha.

Postoji nekoliko vrsta džinskog dodira:

– Potpuno džinsko opsjedanje (to je da džin opsjedne čitavo tijelo čovjeka),

– Djelimično džinsko opsjedanje (da džin opsjedne neki organ tijela poput lakta, noge i slično), “

– Dugotrajno džinsko opsjedanje (da džin boravi u ljudskom tijelu dug vremenski period),

– Trenutno džinsko opsjedanje (ono džinsko opsjedanje koje ne traje više od nekoliko minuta)

Simptomi džinskog djelovanja Kako bi znali razlikovati džinsko opsjedanje čovječijeg tijela od neke druge bolesti neophodno je da znamo simptome džinskog dodira. Ti simptomi se mogu podijeliti na dvije vrste:1. simptomi koji se javljaju u snovima i2. simptomi koji se javljaju u budnom stanju.

1.Simptomi koji se javljaju u snovima:

– nesanica, tako da ne može da spava osim nakon dugog ležanja,

– nemir, koji se ogleda u čestim noćnim buđenjem,

– uznemiravajući snovi tako da vidi u njima stvari koje ga pritišću i ne daju mu mira i nastoji da traži pomoć ali ne može,

– viđenje životinja u snu, kao što su mačka, pas, deva, zmija, miš i slično.

– smijeh, plakanje i vikanje u snu,

– stenjanje u snu,

– da ustane i hoda u snu a da to ne osjeća,

– da vidi u snu kao da pada sa visokog mjesta,

– da vidi sebe u snu na groblju (mezarju), smetljištu ili na divljem putu,

– da vidi u snu ljude čudnih izgleda poput pretjerane visine, ili nizine ili crnine,

– da vidi u snu razne prikaze.

2. Simptomi koji se javljaju na javi:

– stalna glavobolja, uz uslov da ne bude razlog te glavobolje bolest očiju, ušiju, zubi, grla i slično.

– sprečavanje od spominjanja Allaha, dželle še’nuhu, namaza i od svih vrsta pokornosti.

– rastrešenost.

– lijenost i mrzovoljnost.

– epilepsija.

– osjećaj bola u nekom organu ili dijelu tijela, tako da ga medicina ne može izliječiti.

– opća zbunjenost, tako da ne upravlja svojim pokretima ili govorom, pa nije svjestan šta izgovara i nepovezanost u govoru.

SAVJETI ZA ZAŠTITU OD DŽINSKOG DODIRA

– praktikovanje vjerodostojnih zikrova koji su prenešeni od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, posebno jutarnji i večernji zikr.

– ako skačeš sa uzvišenijeg mjesta spomeni Allaha, tj. reci Bismilu.

– ako prosipaš vrelu vodu kaži Bismilah.
– ako ulaziš u mračnu prostoriju spomeni Allaha, subhaneh, tj. reci Bismilah.
– nemoj uznemiravati psa ili mačku.
– nemoj da spavaš sam, a ako si primoran onda uzmi abdest i prouči zikr pred spavanje.
– nemoj putovati sam.
– nemoj obavljati malu ili veliku nuždu u zmijsku rupu.
– nemoj ubijati zmije koje su u kući, prije nego što u ime Allaha zatražiš od njih da napuste kuću, a ako ne napuste ubijte ih jer su to šejatani. Iz ovog se izuzima zmija koja ima dvije bijele ili crne pruge preko tijela, kao i ona koja je kratkog repa jer se one trebaju odmah ubiti.
– nemoj sam ići u pustinju noću.
– ako bacaš nešto teško na zemlju spomeni Allaha
.- prije ulaska u WC spomeni Allaha, tj reci Bismilah.
– čuvanje djece učenjem dove koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, učio Hasanu i Husejnu (EIZUKUMA BIKELIMATILLAHITTAMME MIN KULLI ŠEJTANIN VE HAMMETIN VE MIN KULLI AJNIN LAMETIN), kao i sura Felek i Nas i šerijatske rukje.
– učenje zikra prije spavanja posebno Ajetul-kursija.
– učenje dove pred polni odnos (BISMILLAH ALLAHUMME DŽENIBNEŠŠEJTAN VE DŽENIBIŠŠEJTANE MA REZAKTENA).- prije spavanje proučiti Bismilu.
– ostavljanje govora, pjevanja ili vikanja unutar kupatila i WC-ova.

Islamski Forum
Back to top button