Poučne Priče

Upitan je jedan mudrac

Mudrac je odgovorio:

Šta je najčudnije kod čovjeka?
“Ljudima brzo dosadi djetinstvo i žure da porastu, nakon što porastu ponovo bi željeli da se vrate u dječije godine. Troše svoje zdravlje da bi stekli imetak, a nakon toga troše imetak na svoje zdravlje. Razmišljaju s brigom o svojoj budućnosti, a zaboravljaju na svoju sadašnjost. Tako ne žive ni za sadašnjost niti za budućnost. Žive kao da nikada neće umrijeti, a umiru kao da nikada nisu ni živjeli”

POUČNA PRIČA 2

Čovjek je pitao mudraca – kako da izađem iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće?

Mudrac mu je odgovorio – iz kruga možeš izaći samo na onom mjestu gdje se spajaju početak i kraj!

Čovjek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mjestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvijek bio na istoj udaljenosti.

Umoran od svega, sjeo je na obalu okeana, misleći da je stigao do kraja svijeta. Riječi mudraca odzvanjale su mu u glavi.

Dugo je sjedio na obali posmatrajući sunce i oblake, a noću mjesec i zvijezde i konačno vidio svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život.
Znao je odgovor. Ne postoji mjesto na svijetu gdje se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mjestu kraj se uliva u novi početak u jednom određenom trenutku.
Ponovo je potražio starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u namjeri da ovlada vremenom i sazna u kom trenutku može da se oslobodi loše sreće.
Čovjek je pitao mudraca – sada znam gdje se spajaju početak i kraj, šta treba da radim?

Mudrac je odgovorio:

Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, sačekaj trenutak kad sunce na horizontu krene da se penje i tada ostavi svu patnju iza sebe.
Ako si u prošlosti bio rob loših navika, sačekaj da sunce krene da se penje i u naredna tri dana radi samo ono što želiš da radiš do kraja života.
Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unazad.
Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada uradi bilo šta što će te učiniti srećnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na cijelu tvoju budućnost.
Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku s čežnjom pogledaj u sunce i srešćeš ljubav svog života.
Čovjek se zahvalio i otišao svojim putem. Nikada više nije posjetio mudraca!

Islamski Forum
Back to top button