Nauka & Kultura

Zdravstvene koristi meda

Med je slatka i viskozna tekućina koju pčele proizvode

Med je slatka i viskozna tekućina koju pčele proizvode iz nektara cvijeća, ima osebujan okus zbog čega ga neki ljudi preferiraju nad šećerom i drugim zaslađivačima.

Islam i med

Prije više od 1400 godina Allah i Njegov poslanik su nam rekli da med može izliječiti razne zdravstvene probleme. Allah kaže: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!’ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” [Kuran 16:68-69]

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nam je također rekao o lijeku koji se nalazi u medu za razne medicinske probleme, uključujući želučane bolesti. Prenosi se da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Koristite dva lijeka: med i Kur’an.“ (Et-Tirmizi)

Moderna medicina tek je nedavno otkrila da je med lijek za mnoge bolesti. Tradicionalna upotreba meda uključivala je med pomiješan s limunom za upalu grla. Med oblaže grlo i smanjuje iritaciju grla. Istraživanja su i pokazala da med blokira rast oralnih bakterija.

Med se također koristio za bolove u želucu. Suvremena istraživanja pokazuju da je med učinkovit kada se koristi u liječenju želučanog ili peptičkog čira na želucu. Istraživanja su također pokazala da je med učinkovit u liječenju raznih rana i infekcija zbog svojih antimikrobnih (antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih) svojstava. Med se također smatra antioksidansom. To znači da omogućuje bolju cirkulaciju krvi i pruža više kisika dijelovima tijela kao što je mozak.

Med se također može koristiti izvana za pospješivanje zacjeljivanja kada se nanese na rane, čak i na postoperativne rane. Također vrlo učinkovit u liječenju opeklina na koži. Čak se pokazalo da je i koristan kao zaslađivač za dijabetičare, osobe sa srčanim bolestima ili one s prekomjernom tjelesnom težinom.

Iako u medu postoji ljekovitost za razne medicinske poremećaje, potrebno je poduzeti određene mjere opreza:

Djeci mlađoj od godinu dana ne treba davati med zbog mogućnosti botulizma dojenčadi.
Ako imate bilo kakve poznate alergije na određene biljke, trebali biste provjeriti da med koji koristite nije proizveden od te biljke.
Osobe s alergijama na ubode pčela trebaju biti oprezne kada koriste druge proizvode povezane s pčelama kao što su propolis ili matična mliječ.

Mi muslimani priznajemo sve što je u Kur’anu i sunnetu Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, te znamo da je naš Stvoritelj objavio samu istinu.

Islamski Forum
Back to top button