Fetve & Propisi

Momak koji želi da se vrati vjeri

Es-selamu-alejkum,

Procitao sam na vasoj stranici da vam se mogu obratiti za savjet. Upravo to mi i treba od nekoga, jer u svome okruzenju nemam uopste ljude koji su u vjeri. Imam 22 god, i prije odprilike 2 god, Allah dz.s. me je uputio na pravi put i drzao sam se toga, klanjao svih 5 vakata, postio Ramazan koliko sam moga, trudio se da ne lazem i da radim dobra djela, dakle drzao sam se striktno islamskih propisa.

U to vrijeme nisam radio, pa mi je lakse bilo obavljati namaz, i citao sam Kur an stalno, posjecivao islamske stranice. Medjutim, prije pola godine sam se zaposlio u jednom klubu, gdje se toci alkohol, radi teske finansijske situacije, morao sam prihvatiti taj posao. I onda mi je s vremenom moja vjera slabila, propustao sam namaze, Kur an zapostavio, dok skroz nisam skrenuo, i vise nikako ne klanjam namaz. Jedno vrijeme nisam cak ni osjecao krivicu radi toga, jer sam u takvom drustvu gdje se ne spominje ni dzamija, ni namaz niti ista.

Eh sada, pocinjem opet osjecati potrebu da klanjam i jucer sam citao Kur an nakon duzeg vremena pauze, znaci zelim se vratiti vjeri i da klanjam opet i cinim dobra djela itd. Mozete li mi reci kako opet da se dovoljno motivisem, i da osjetim opet slast namaza i slast imana?

Allah vas nagradio, Hvala.

SAVJETI:

Alejkumu selam we rahmetullahi dragi brate.

Prije svega želimo da ti poželimo dobrodošlicu na naš portal i da izrazim radost tvom javljanju nama. Ovo nas posebno raduje, jer si nam se javio sa dobrom namjerom, željom da se vratiš Allahu i da budeš Njegov pokoran rob. Elhamdulillah…

Vratiti se Allahu i biti Mu pokoran, najveća je blagodat. Prihvatanjem upute čovjeku bivaju oprošteni grijesi koje je prije učinio i čovjek ulazi u vjeru potpuno čist od ranijih grijeha koje je u džahilijetu učinio. Pored toga islam je garant sreće i uspjeha na oba svijeta i to je jedina vjera koja je priznata kod Allaha džellešanuhu.

Život bez islama je tegoban život. Mnogi smo to osjetili na svojim kožama dok smo bili u periodu džehla i udaljenosti od Allaha. A i pored toga, čovjeka čeka i teška patnja na onom svijetu, jer je bio daleko od Allahovog puta, kojem su pozivali svi Allahovi poslanici. Kao što je islam garant sreće i uspjeha na oba svijeta, tako je i život bez islama tegoban život, a na onom svijetu čeka bolna patnja. Ali, hvala Allahu kad nam je ostavio mogućnost pokajanja i vraćanja njemu, pa čak i onda kada smo, nakon što smo bili na pravom putu, skrenuli sa njega…

Tvoje udaljavanje od islama, ima svakako svoje uzroke. U tvom slučaju to je bilo, pored tvog nemara, i loše društvo i okruženje u kojem si se nalazio. Loše društvo je zaista opasno po našu vjeru i mnogi su primjeri danas, kao i kroz historiju, kako su ljudi, pali pod uticaj lošeg društva pa su lagahno popuštali u vjeri dok je nisu skroz ostavili. Stoga nas islam upozorava na ove opasnosti i preporučuje nam da dobro pazimo s kim se družimo, jer ćemo sigurno pasti pod uticaj našeg društva. Pa ako ono bude dobro, i mi ćemo biti dobri, ali ako bude loše, takvi ćemo biti i mi, bez ikakve sumnje. Pored klonjenja od lošeg društva, posla gdje se čine harami i sl., savjetujemo te da sam analiziraš svoje stanje i otkriješ sve faktore, koji su doprinijeli tvom udaljavanju od islama, te da ih vremenom eliminišeš iz svog života.

Kao prvi korak tvog vraćanja vjeri smatramo da trebaš i savjetujemo ti da se prije svega preispitaš i rasčistiš sa samim sobom, tj., da čvrsto i iskreno odlučiš da ćeš se sada vratiti Allahu i živjeti životom vjernika. To je prvi korak ka tvom vraćanju vjeri i Uzvišenom Allahu. Nakon što rasčistiš sa sobom i odlučiš da ćeš živjeti po Allahovoj vjeri, potrebno je da se kloniš i bježiš od svih loših i negativnih stvari, koje negativno utječu na tvoju vjeru, kao što je loše društvo, grijesi, nemar isl… a s druge strane da se držiš čestitog društva, da čitaš Kur’an i ostale knjige putem kojih ćeš doći do ispravnog znanja o vjeri. To ti je obaveza, dragi brate, ako želiš da ustraješ i budeš iskreni vjernik.

Dakle, polahko, sukcesivno uči o Allahovoj vjeri, kroz knjige i predavanja onih koji pozivaju u ispravnu i izvornu vjeru, i ono što naučiš nastoj da primjeniš u praksi. To sve radi polahko i lagahno i nemoj se preopterećavat. Bolje je da radiš jedno malo djelo ali konstantno, nego da ih uradiš mnogo, pa zatim, nakon izvjesnog vremena ostaviš sve. Zato polahko… uradi od dobrih djela onoliko koliko možeš i vidjet ćeš vremenom da ćeš osjetiti slast imana i ljepotu života u islamu.

Uz sve ovo potrebno je također da se stalno preispituješ, da se stalno usavršavaš, da budeš iskren prema sebi, da budeš iskren prema Allahu, da se obračunavaš, ispravljaš svoje mahane i nastojiš da usavršiš svoje ponašanje, svoje vjerovanje, da se popraviš…
I za kraj, molimo Allaha džellešanuhu da te uputi na pravi put i učini od Svojih iskrenih i pokornih robova, da osjetiš slast imana i ljepotu života u islamu, da ustraješ na pravom putu koji vodi do dženneta, da živiš u islamu i da na tome i umreš i da sa tim budeš proživljen na Sudnjem danu, kada ćeš u potpunosti dobiti nagradu kod Uzvišenog Allaha za sva svoja dobra djela. AMIN.

Ukoliko ti još šta možemo pomoći, nemoj se dvoumiti da nam se javiš, jer tu smo da pomognemo koliko možemo.

Islamski Forum
Back to top button