Različite Teme

Pitam se… Pitam te… zamisli!!!

Ako bi te Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) posjetio

U svijetu u kojem se sve iščašilo i okrenulo naglavačke, gdje Istinu prekriva fikcija, pun mjesec dolazi do izražaja. Uprkos mutnim i tamnim oblacima što prijete da nam sakriju Istinu, pun mjesec se ne da pomutiti. Muhammed, a.s. ostaje da svijetli i obasjava živote onih koji ga prepoznaju po moralu i etici koje mu je sam Bog.dž.š. podario.

Za svojih 63 godine života, Muhammed, a.s. je doživio više neugodnih, nego ugodnih trenutaka. Bio je jetim, bio je udovac, bio je izbjegavan, bio je trovan, bio je kamenovan – bio je na kraju pobjednik. Svakog bi saslušao sve dok ne bi sam zašutio. Oči su mu spavale, ali srce mu je budno bilo. Bespomoćne je štitio, izbjeglice udomljavao, gladne hranio, tajne čuvao i neznane poučavao. Bio je smiren kada su drugi u panici bili. Bio je ispunjen ljubavlju kada su drugi mrzili, ljubazan pred neodgojenim.U svemu je tražio ravnotežu. U namazu je nalazio zadovoljstvo i utjehu.

Glas mu je podrhtavao pred Bogom iz strahopoštovanja. Kada bi druge u namazu predvodio, kratke bi sure učio. Ako bi dječiji plač začuo, namaz bi skraćivao kako bi im olakšao. Unučad bi mu za vrijeme sedžde po leđima jahala i on se ne bi pomjerio dok se ona ne bi zadovoljila u tom položaju. Učio je različitim kiraetima Kur’an kako bi udovoljio zahtjevima i očekivanjima dijalekata svojih drugova iz različitih plemena. Klanjao je i iza ponoći. Nekada više nekada manje. Kada bi učio ajete o Allahovoj milosti, zastao bi i molio za nju. Kada bi učio ajete o Njegovoj srdžbi i kaznama, zastao bi i molio spas od njih. Usta su mu uvijek mirisna bila. Zubi bijeli i blistavi.

Svojim mubarek dodirom je slijepim vid vraćao, siromašnim hranu povećavao, rane zamlađivao. Govorio je nježno i tiho, osim kada bi hutbu kazivao. Glas mu je bio melodičan i privlačan. Govorio je samo iz potrebe. Nije se upuštao u govore “rekla-kazala”. Uvijek je samo istinu govorio. Volio je slušati. Uživao je u slušanju pitanja koja bi mu se postavljala da bi se razumjela vjerska učenja. Bio je skroman i suptilan. Smijao se je često, vrlo rijetko posve glasno. Kada bi bio neraspoložen, to bi se vidjelo na njegovu licu. Nikad ne bi podigao ruku protiv bilo kojeg živog bića, osim onda kada je to bilo po nalogu objave. Bio je hrabar i odvažan i u najtežim trenucima. Uvijek se solidarisao sa svojim sljedbenicima. Jeo je kad bi i oni jeli, spavao kada bi i oni spavali. Nikada se ne bi najeo, akamoli prejeo. A izbjegavao je jesti sam. Davao je prednost mlijeku, hurmama i medu. Oblačio se kao i njegovi drugovi. Nipočemu se nije razlikovao od svojih drugova. Bio je čovjek kakvog historija nije zapamtila.

Uvijek je brinuo za okolinu. Nije volio rasipništvo. Čuvao je okolinu, bilje, a i životinje je štitio i drugima to preporučivao. Kada bi mu kamila plakala, on bi je pomilovao i blagim glasom joj govorio. Kada je panj zajecao, hutbu je prekinuo, zagrlio ga i kazivao mu utješne riječi. Volio nas je Muhammed a.s. više nego naši roditelji. Mislio je i na one koji će doći poslije njega. Bio je vizionar. Svi su poslanici molili Allaha dž.s. za neke potrebe svojih sljedbenika, dok je naš Poslanik a.s. svoju dovu ostavio za Sudnji dan kada će se moliti za svoj ummet – za mene i za tebe. Niko ne bi smio reći da uistinu voli Poslanika a.s. sve dok mu on ne postane draži od njegovih roditelja, supružnika, djece i njega samoga. Poznavati ga, znači voljeti ga.

Njegova ga je supruga Aiša r.a. opisala kao “Kur’an koji hoda zemljom.” A Kur’an je za njeg rekao da je “rahmetun lil Alemiin” – milost svjetovima. Bio je pobožan, ali istodobno je razumijevao da svi ljudi nisu u stanju proširiti granice spoznaja i pobožnosti. Koliko je bio tolerantan i popustljiv pred neznalicama, govori slučaj kada je jedan beduin mokrio u džamiji. Poslanik je insistirao da mu se dopusti da završi, zatim je oprao uneređeno mjesto, a potom beduina poučio da se u džamiji ne rade takve i slične stvari.

Dom mu se je sastojao od soba od blata, u koje su jedva mogle stati dvije osobe. Spavao je na tvrdom šiltetu tako da su mu ostajali ožiljci na tijelu od nažuljanosti. Poslušao bi savjete svojih supruga i drugova i nije tvrdio da zna više od njih u pitanjima koja su se ticala ovoga svijeta. Bio je primjer kako se živi ne samo muslimanima, nego cijelom čovječanstvu. Ako bi Poslanik a.s. danas došao u tvoj život, da li bi u tebi prepoznao svoga sljedenika? Budi poput svoga Poslanika Muhammeda a.s. Neka su salat i selam na našeg voljenog poslanika, Muhammeda, a.s.

The love Allah has for Prophet Muhammad
The love Allah has for Prophet Muhammad

Pitam se… Pitam te… zamisli!!!

Ako bi te Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) posjetio samo na dan ili dva, ako bi došao neočekivano šta bi ti uradio?

Oh, znam, dao bi svoju najljepšu sobu takvom počasnom gostu, i ugostio bi ga najbolje što možeš.

Dao bi sve od sebe, jer ti je neopisivo drago što je tu, i što ga možeš ugostiti u svom domu bilo bi neuporedivo zadovoljstvo.

Ali… kad bi ga vidio da dolazi, bili ga dočekao na vratima raširenih ruku za dobrodošlicu tvome gostu?

Bili morao da promijeniš odjeću prije nego ga pustiš unutra? Ili da sakriješ neke novine i staviš Kur’an na njihovo mjesto?

Bi li i dalje gledao svoje filmove ili televiziju? Ili bi sve to isključio prije nego se tvoj gost uznemiri?

Bi li ugasio radio, i nadao se da on ništa nije čuo? I želio da nisi izustio zadnju glasnu ishitrenu riječ?

Bi li sakrio svu tu svjetovnu muziku, i umjesto nje izvadio knjige hadisa? Bi li ga mogao pustiti da uđe ravno unutra, ili bi požurio da prvo središ stvari?

Pitam se…ako bi Poslanik (s.a.v.s.) proveo dan ili dva s tobom, bi li radio iste stvari koje uvijek radiš?

Bi li samo nastavio po starom i govorio ono što uvijek radiš?

Bi li se život za tebe nastavio onako kako već ide iz dana u dan?

Bi li tvoji porodični razgovori zadržali svoj uobičajeni tempo? I bi li ti bilo teško da za svaki obrok proučiš dovu?

Bi li klanjao svaki namaz? Bez smrknutog lica? I bi li uvijek skočio rano, radi sabaha u zoru?

Bi li pjevušio pjesme koje uvijek pjevušiš? I čitao knjige koje čitaš? I dao mu do znanja kojim se stvarima tvoj um i duh hrane?

Bi li poveo Poslanika (s.a.v.s.) sa sobom svuda kuda si planirao da ideš? Ili bi, možda, promijenio planove, samo za dan ili dva?

Bi li ti ilo drago da upozna tvog vrlo bliskog prijatelja? Ili bi se nadao da se taj neće pojavljivati dok Poslanikova (s.a.v.s.) posjeta ne završi?

Bi li ti bilo drago da Poslanik (s.a.v.s.) ostane s tobom zauvijek? Ili bi odahnuo s velikim olakšanjem kad on konačno ode?

Moglo bi biti zanimljivo saznati šta bi ti uradio, ili ja, ako bi Poslanik Muhammed(s.a.v.s.)došao da provede neko vrijeme s tobom, s nama?

Rekao je Allahov poslanik Muhammed, a.s.

1 – Nije ništa teže na Mizanu od lijepog ahlaka.
2 – Nije obaveza na musafiru da klanja džumu.
3 – Nije niko iz mog Ummeta izdržavao tri kćerke ili tri sestre čineći im dobročinstvo, a da mu one neće biti zastor od vatre.
4 – Nije slušanje kao viđenje: Uzvišeni Allah je obavijestio Musa, a.s. šta je njegov narod uradio sa teletom pa nije bacio ploče (na kojima je bio napisan Tevrat), a čim je vidio šta su uradili bacio je ploče pa su se razbile.
5 – Nije jak onaj koji je snažan u hrvanju, nego je jak onaj koji vlada sobom u srdžbi.
6 – Nije post ostavljanje jedenja i pijenja, nego je post u ostavljanju praznog govora i griješenja.
7 – Nije bogastvo u mnoštvu imetka, nego je bogastvo u bogastvu duše.
8 – Nije lažljivac onaj koji (laganjem) izmiruje ljude tako što širi hajr i govori hajr.
9 – Nije mu’min onaj koji mnogo vrijeđa i mnogo proklinje, niti onaj koji je prostak i vulgaran.
10 – Nije mu’min onaj koji se zasiti, a njegov komšija je gladan.
11 – Nije održavanje rodbinskih veza u tome da se uzvrati istom mjerom, nego je održavanje rodbinske veze, da se održava veza sa onim koji je prekine.
12 – Nije između roba i širka osim ostavljanje namaza, pa ko ga ostavi učinio je širk.
13 – Nije nikome draža zahvala od Allaha i niko više ne prihvata pravdanja od Allaha.
14 – Nije niko strpljiviji na uvredama koje čuje od Uzvišenog Allaha, pripisuju mu dijete i pridružuju mu saučesnike, a uprkos tome On im daje zdravlje i opskrbljuje ih.
15 – Nije u Džennetu ništa kao što je na Dunjaluku osim (što su im ista) imena .
16 – Nije obaveza davati zekat na zeleno povrće.
17 – Nije vam obaveza uzeti gusul nakon što okupate vaše umrle, jer vaši umrli nisu nečisti, dovoljno vam je da operete vaše ruke.
18 – Nije u spavanju nemarnost (da se prespava namaz), nego je nemarnost u budnosti da se odgodi namaz, tako da nastupi namasko vrijeme sljedećeg namaza.
19 – Nije prednost jednog čovjeka nad drugim, osim po vjeri i dobrom djelu.
20 – Nije ubica nasljednik (nema pravo nasljeđivanja onog koga je ubio).
21 – Nije nama lijep primjer, primjer onog ko vrati svoj poklon, on je poput psa koji pojede ono što povrati.
22 – Nije od dobročinstva post na putovanju, na vama je da prihvatite Allahovu olakšicu koju vam je dao.
23 – Nije od nas onaj muškarac koji oponaša žene, niti ona žena koja oponaša muškarce.
24 – Nije od nas onaj ko širi sujevjerje niti onaj ko je sujevjeran, ni onaj koji proriče niti onaj koji traži da mu se proriče, ni onaj koji pravi sihr, niti onaj koji traži da se napravi sihr.
25 – Nije od nas onaj ko se zaklinje emanetom (povjerenjem).
26 – Nije od nas ko nas vara.
27 – Nije od nas ko se udara po obrazima, cijepa odjeću i dovi dovama džahilijeta.
28 – Nije od nas ko lijepo ne uči Kur’an.
29 – Nije od nas ko nije milostiv prema našim mlađima i ko ne poštuje naše starije.

Allahov Poslanik s.a.v.s. je učio ove dove u prilikama:

Kada bi se probudio: EL-HAMDU LIL-LAHIL-LEZI AHJANA BA’DE MA EMATENA VE ILEJHIN-NUŠUR. (Hvala Allahu koji nas oživi nakon što nas usmrti, i Njemu se sve vraća.)

Prije ulaska u toalet: ALLAHUMME INNI E’UZU BIKE MINE-L-HUBSI VE-L-HABAISI. (Allahu moj, tražim od Tebe utočište od zla šejtana i nečisti.)

Nakon izlaska iz toaleta: GUFRANEKE. (Za oprost Te molim.)

Prije obroka: BISMILLAHI. (Sa imenom Allaha.)

Nakon obroka: EL-HAMDU LIL-LAHIL-LEZI AT’AMENI HAZA VE REZAKANIHI MIN GAJRI HAVLIN MINNI. (Hvala Allahu koji me nahrani i opskrbi bez mog udjela.)

Pri izlasku iz doma: BISMILLAHI TEVEKKELTU ALELLAHI LA HAVLE VE LA KUVVETE ILLA BILLAHI. (U ime Allaha. Oslanjam se na Allaha. Nema moći niti snage osim sa Allahom.)

Pri ulasku u džamiju: ALLAHUME FTAH –LI EBVABE RAHMETIKE. (Allahu moj, otvori mi vrata Tvoje milosti.)

Pri izlasku iz džamije: ALLAHUME INNI ES´ELUKE MIN FADLIKE. (Allahu moj, podari mi od dobara tvojih.)

Kada neko kihne reći će: ELHAMDULILLAH (Hvala Allahu)

Na to mu treba odgovoriti: JERHAMUKELLAHU (Allah ti se smilovao)

On će uzvratiti: JEHDIKUMULLAHU VE JUSLIHU BALEKUM (Allah te uputio i uljepšao ti stanje).

Pri polnom odnosu: BISMILLAH ALLAHUMME DŽENNIBNEŠ-ŠEJTANE VE DŽENIBIŠ-ŠEJTANE MA REZAKTENA. (Allahu, zaštiti nas od šejtana i skloni šejtana od onoga čime si nas opskrbio.)

Pri zahvali za učinjeno dobro: DŽEZAKELLAHU HAJREN. (Allah te dobrim nagradio.)

Pri ulasku u dom: BISMILLAHI VELEDŽNA VE BISMILLAHI HAREDŽNA VE ALA RABBINA TEVEKKELNA. (Sa Allahovim imenom ulazimo, sa Allahovim imenom izlazimo i na našeg se Gospodara oslanjamo.)

Pri odlasku na spavanje: BISMIKELLAHUME EMUTU VE AHJA. (Sa Tvojim imenom, Allahu moj, umirem i živim.)

Neka je salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. i neka je salavat i selam na njegovu časnu porodicu.

Islamski Forum
Back to top button