Učimo o Islamu

Znaš li zašto postimo?

Mome ummetu je poklonjeno nekoliko stvari

Post čovjeku višestruko koristi: pojačava mu bogobojaznost i zahvalnost Allahu, oplemenjuje dušu, jača volju, duh i razum, poništava grijehe, štiti od Vatre, ojačava strpljivost, čuva emanete (sluh, vid, jezik, spolni organ i dr.), čuva mentalno i fizičko zdravlje.

Allahov Poslanik, s.a.v.s, je rekao: „Onaj ko isposti mjesec Ramazan vjerujući i očekujući Allahovu dž. š. nagradu bit će mu oprošteni prošli grijesi”. (Buhari, Muslim i Ebu Davud). Zatim je rekao:

„Ko posti Ramazan držeći se njegovih propisa i kloneći se svega čega se mora čuvati bit će mu oprošteni grijesi”. (Bejheki i Ibn Hibban)

Drugom prilikom je rekao:
„Mome ummetu je poklonjeno nekoliko stvari u toku mjeseca Ramazana što ni jednom ummetu prije nije dato.
Prvo: Prve noći Ramazana Allah dž.š. pogleda u svoje postače, a koga Allah dž.š. pogleda bit će spašen od vatre zauvijek.
Drugo: Miris iz usta postača je ugodniji kod Allaha, dž.š,. od najprijatnijeg mirisa zvanog misk.
Treće: Meleci danonoćno (neprestano) traže oprost grijeha za postače.
Četvrto: Allah, dž.š,. zapovijeda Džennetu govoreći: «Spremaj se i ukrašavaj se za doček mojih postača zbog blizine njihovog dolaska jer su umorni od dunjaluka te su u nasušnoj potrebi da dođu u moju kuću i gostoprimstvo.

Peto: U zadnjoj noći Ramazana Allah, dž.š, im svima oprosti.” Tada reče jedan čovjek: Je li to Lejletul – Kadr? A On odgovori: „Nije! Zar nisi vidio radnike kad završe svoj posao da dobiju nagradu?” (Bejheki) Allahov Poslanik, s.a.v.s,. je rekao:

„Pet namaza i Džuma do džume i Ramazan do Ramazana brišu učinjene grijehe između njih ako se čuva velikih.” (Muslim) Zatim je rekao:
„Nagrada za učinjeno dobro djelo čovjeka se uvišestručava, dobro djelo se desetorostruko se nagrađuje do sedam stotina puta. Allah, dž.š,. kaže: `Osim posta, jer Ja za njega posebno nagrađujem. Ostavlja svoju strast i jelo u ime Mene.` Postač ima dvije radosti: radost prilikom iftara i kada dođe pred svoga Gospodara Allaha, dž.š.” (Buharija i Muslim)

Razuman čovjek ne preduzima nikakvu akciju dok ne shvati njenu svrhu i ne odredi njen cilj. Isto tako i vjernik ne radi ništa dok ne preispita svoju namjeru i ne utvrdi njenu ispravnost i opravdanost. Vi koji postite i žrtvujete svoje želje i prohtjeve, vi koji svjesno savlađujete potrebe i želje svoga tijela, vi koji provodite dan gladni, a ukusna jela su vam na dohvatu ruke, vi koji provodite dan žedni, a prijatna i dozvoljena pića vam blistaju pred očima, reci te, čemu ta žrtva. čemu to odricanje?

Allah vam je dao srce i razum da vas vode i On ne želi da mijenjate ove prave vodiče slijepim običajima koji vas čine oruđem. On vas je stvorio da budete svoji gospodari i da nikoga ne oponašate. On neće da postite zato što i drugi poste, da jedete kao što i drugi jedu, a da ne znate zašto poste i zašto jedu.
Zato, ako ste nakon razmišljanja i rasuđivanja svojom voljom izabrali ovu žrtvu, tada recite šta želite postići postom?

Post je duševni ispit i moralni eksperiment. Post je sredstvo da nas učvrsti u red pobožnih. Post je odmor za organizam, prilika za regeneraciju ćelija, dijeta za tijelo?
Ne poričemo da post ne treba da ima sve ove funkcije, čak daleko više od nabrojanih, ali vam skrećemo pažnju, upozoravamo i opominjemo da valjan post ne može imati nijedan od ovih i njima sličnih korisnih ciljeva. Ukoliko se ograničite samo na ovosvjetske koristi, vi u stvari ne želite ništa drugo nego da postanete dobri sportisti, izvrsne štediše, neka vrsta sopstvenog liječnika, koji traži najlakši put do lijeka ili da budete nešto drugo, a ne znate da post sa takvim pobudama sa islamskog stanovišta ne može biti priznat od Allaha, dž.š.

I. POSTITE DA BISTE BILI BOGOBOJAZNI

Ramazan je mjesec posta, Kur’na, zekata, sadakatul-fitra, mukabela, predavanja i vazova, iftara i sehura, škola maksimalne angažovanosti, mobilnosti, strpljivosti, izdržljivosti, spremnosti i snage. Ramazan je mjesec krajnje pobožnosti, pokornosti i odanosti Allahu, dž.š., a istovremeno i mjesec ljubavi, bratstva, altruizma, kosmopolitizma i zajedništva, podsjetnik na čuvene događaje iz islamske historije, na dešavanja velikih datuma i nezaboravna sjećanja…

Vrijednost ramazanskog posta je da oplemeni i obogati duhovnu i etičku svijest, utemeljenu na ispunjavanju Božije volje i uređivanje života u skladu sa Njegovim zakonima i principima. Ramazanski post donosi brojne fizičke i psihičke koristi koje pomažu ljudskom organizmu da se suprotstavi i objedini određene slabosti i bolesti organizma, odnosno da pokrene unutrašnje sile za samoodbranu organizma.

Ukratko, post je čin najintimnije pobožnosti. On odgaja, vaspitava, preporađa, disciplinuje, i razvija smisao za lijepo, humano i korisno, odnosno i post poput ostalih islamskih obaveza, treba da bude pokušaj “oplemenjivanja božanskim moralom” kako kaže imami Gazalija.

Krajnji cilj ramazanskog posta je postati bogobojazan, a bogobojaznost se postiže samo ako se zadobiju moralno-etičke vrline koje su osnovni faktor u životu čovjeka i društva.
Prema tome, ramazanski post predstavlja pravu duhovnu i tjelesnu potrebu našu, jer islam izgrađuje fizički zdrava, umno sposobna i moralno-etički jaka i izgrađena čovjeka. U tome veliki značaj ima namaz i posebno post.

Bogobojaznost je pravi cilj posta i ako to shvatite ili prihvatite kao osnovni cilj posta, tada ćete poslije toga naći ostale plodove posta. Ukoliko vam pri postu promakne bogobojaznost, tada vam sav trud propadne: “Onome ko bude želio nagradu na onom svijetu – umnogostručićemo mu je, a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu – daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.” (Eš-Šura, 20)

A šta mislite šta je bogobojaznost? Ne možete spoznati njenu bit niti joj odrediti pravo mjesto sve dok ne budete znali statuse bića i stepena egzistencije. Morate znati da postoje tri stepena egzistencije.

Prvi je “stepen apsolutne vlasti”, koja pripada jednom jedinom Allahu.

Drugi je “stepen ovosvjetske podčinjenosti”, a to je stepen bića koja su potrebna zakonima prirode i ona nemaju nikakve slobode, poput neživih bića i životinja. Čovjek se spušta na ovaj stepen ako padne u ropstvo svojih prohtjeva. Između ova dva stepena nalazi se “stepen koji objedinjuje vlast nad kosmosom i podčinjenost Stvoritelju kosmosa”, a to je stepen koji pripada čovjeku ukoliko prihvati visoka moralna načela od strane svoga Gospodara i prema njima uskladi svoje srce i druge organe.

Po Allahovoj želji bogobojaznost treba da bude plod vašeg posta. Bogobojaznost je zajednički cilj svih ibadeta i pokornosti, ali njoj post daje novu dimenziju i šire značenje.
Post je najveći oblik bogobojaznosti i dobro djelo koje ima najviši rang kod Allaha. Ostali ibadeti imaju karakteristične i interesantne strane koje ih ljudima čine dragim i koje ih približavaju zdravim prirodama. Tako npr, u namazu se susreće više dova i nijednog dijaloga, u zekatu zadovoljstvo koje pruža darežljivost i plemenitost, a u hadžu veličina snage, jedinstva solidarnosti i revnosti. Što se tiče posta, njega priroda ne pospješuje, već mu se odupire i suprotstavlja.

Zato što zahtijeva ustezanje, što zahtijeva žrtvu, post i jeste najbolje djelo koje izbavlja iz grijeha. Vjerovatno se zbog toga post i nagrađuje neuobičajenom i mnogostruko većom nagradom nego što se nagrađuju ostali ibadeti. Njegova nagrada nema ni kraja ni broja, kako je i navedeno u hadisu-kudsiji: “Svaki čovjekov posao pripada njemu osim posta. On je Moj i Ja za njega nagrađujem.” Potvrdu ovome nalazimo i u Kur’anu: “…Samo oni koji budu strpljivi bit će bez računa nagrađeni.” (Ez-Zumer, 10)

Mudrac Hasan Dakar kaže: “Ko savlada svoje strasti i šejtan ga ostavlja na miru.” A osnovne su stvari, u jelu, piću, seksu i drugim nagonima, koji prijete da poplave modernog čovjeka, jer im se ničim ne odupire. Zašto Muhammed, a.s., kaže: “Postom stisnite prolaze šejtanu.”

Krajnji cilj ramazanskog posta je postati bogobojazan, a bogobojaznost se postiže samo ako se zadobiju moralno-etičke vrline koje su osnovni faktor u životu čovjeka i društva.
Prema tome, ramazanski post predstavlja pravu duhovnu i tjelesnu potrebu našu, jer islam izgrađuje fizički zdrava, umno sposobna i moralno-etički jaka i izgrađena čovjeka. U tome veliki značaj ima namaz i posebno post.

Jedan dio teksta o postu preuzet sa rijaset.ba

Islamski Forum
Back to top button