Različite Teme

Krvava tragedija Palestine

Palestina između Irana i Turske

Turski narod, kao i njihova vlada, pokazuje iskrene napore da pomogne istinu i obespravljene Palestince, za razliku od Irana čije vođstvo zasigurno Palestinu doživljava kao predmet cjenkanja sa Zapadom i Amerikom. Ipak, moguće je da obični iranski narod, ili barem dio njega, gaji iskrena osjećanja spram Palestine. Da bi Turska uspješno nastavila pružati pomoć, trebamo znati da je ponuda iranske Revolucionarne garde da prati turske brodove zbog njihove zaštite očita laž i pokušaj zamagljivanja šamara koji je Turska dala Izraelu.

Krvava tragedija Palestine izaziva bol u srcu svakog vjernika i svakog čovjeka koji slobodno razmišlja, jer istina o Palestini jasna je kao sunce, a nepravda nad njenim stanovništvom očita je poput mjeseca!!! Bez obzira na trenutnu slabost i poniženje, ummet nikada neće zaboraviti niti ostaviti Palestinu, Kuds, Mesdžidul-Aksa, kao ni njene časne i nepokolebljive borce. Stoga je pitanje Palestine postalo izvor snage, jedinstva i povjerenja svih muslimana, a posebno za one koji pružaju pomoć i potporu Palestincima. Naš ummet u pjesmama slavi one koji su pomagali i branili Kuds, počevši od El-Faruka Omera b. El-Hattaba, radijallahu anhu, koji ga je oslobodio i vratio u život, preko svih komandanata i boraca koji su bili sa njim, do sultana Nuruddina Zenkija i njegovog oca sultana Mahmuda, zatim hrabrog osvajača, kurdskog porijekla, Salahuddina Ejjubija.

Ne zaboravimo spomenuti i ostale hrabre borce kao što su bili šejh Izzuddin el-Kassam eš-Šami, Abdulkadir el-Husejni i ostali. Za rješavanje ”palestinskog pitanja” zalagale su se mnoge vođe, lideri, partije i organizacije, posebno ljevičari i revolucionari, koji su diljem svijeta dizali prašinu i izazivali aplauz naroda. Međutim, kao posljedicu imamo sve veće gubljenje Palestine, ali i povećanje zalaganja Palestinaca.
Uloga Irana

Danas nerijetko čujemo glas iranskog vođstva kada je posrijedi problem Palestine, a u tome se posebno ističe Ahmadinedžad. On je najglasniji, dok se prema njenu ravna i iranski agent u Libanu, Hasan Nasrullah, lider Hezbollaha. Ovo iransko javno dizanje glasa obmanulo je iskrene i naivne, pa vjeruju da su srca iskrena i da pomoć stiže. Međutim, vrijeme je pokazalo da od toga nema ništa u praksi. Gaza je danima i sedmicama bombardovana avionima i topovima, a Ahmadinedžad i Hasan Nasrullah uzvraćali su samo bezvrijednim riječima i jeftinim devizama!!! Iranska politika zasnovana na prijetnjama i galami pred mikrofonima i beskorisnom održavanju sastanaka iza zatvorenih vrata nikome ne pomaže. Proiranski stav da jedino šiije pomažu Palestinu očita je laž, a njihova tvrdnja da rat protiv Izraela mora ujediniti naše saffove i da je neophodno prevazići akaidske razlike sa šiijama, jasna je obmana.

Danas se od nas traži da zažmirimo pred akaidskim i političkim razlikama sa Iranom i njegovim zastupnicima, dok Iran u isto vrijeme vješa svoje sunnitske građane, hvata i ugnjetava reformiste koji oponiraju Ahmadinedžadu. Iran neprestano i odlučno potresa nezavisnost arapskih i muslimanskih država. Iran i njegovi zastupnici odnose se veoma ambiciozno spram palestinske nesreće. Ahmadinedžadovo vatreno poricanje holokausta samo povećava naklonjenost zapadnih naroda i vlada Izraelu!! Također, kao posljedica toga, duboko se ukorijenio neprijateljski pogled na Hamas, kao tobožnju terorističku organizaciju!! Nasrullah napada arapske države i doprinosi dubljem raskolu između Hamasa i Arapa.

Dok Iran, Hizbullah i Hamas traže poništavanje svih arapsko-izraelskih sporazuma, Beššar el-Esed izjavljuje da Iran pojačava svoje pregovore sa Izraelom!! Prazna iranska obećanja o pomoći Palestincima navela su neke od vođa Hamasa da u svojim izjavama javno hvale Homeinija, njegovu akidu i pobožnost, kao i šiije u globalu!! S druge strane, Hamas ne može pomoći onim Palestincima koje su iskorijenili i iselili šiitski istrebljivači potpomognuti Iranom i Hezbollahom. Posljednja stvar koju je prouzrokovala galama od strane Irana i Hezbollaha jeste pokušaj povlačenja tepiha ispod Hamasovih stopala u nekim islamskim centrima, posebno u državama istočne Azije i južne Afrike. Naime, tamo se osnivaju šiitska udruženja i organizacije koje, u ime Kudsa i sakupljanja pomoći za palestinski narod, rade na širenju šiitskog učenja.

Uloga Turske

Kada je riječ o Turskoj, ona se odnedavno pojavila na sceni i odmah je odlučno pribavila stvarnu pomoć za Palestinu. Turska se uključuje u rješavanje palestinskog pitanja na vrlo inteligentan način, utemeljen na starom turskom iskustvu vladanja dunjalukom. Ulazak Turske uznemirio je Iran i njegove satelite jer za njih je sve manje i manje prostora. Nestale su slike Ahmadinedžada i Hasana Nasrullaha sa propalestinskih protesta, a zamijenile su ih turske zastave i slike Erdogana. Stoga su počeli nabacivati pitanja o pozadini uključivanja Turske u ovaj problem. Mi znamo da svaka strana ima svoje ciljeve i interese, ali smo sigurni da ciljevi Turske ne predstavljaju prijetnju našim ciljevima i interesima.

Turska politika ne upliće se u tuđe stvari i njene vođe ne drže isprazne, vatrene govore. Naprotiv, Turska ima profesionalnu vladu koja se brine o stvarnim problemima na Zemlji i trudi se da na zdrav i ispravan način razotkrije pravo lice Izraela. Turska ne radi na raspirivanju unutarpalestinskih sukoba – iako se od nje očekuje da popravi odnose među Palestincima – niti se sukobljava sa arapskim državama. Turski narod, kao i njihova vlada, pokazuje iskrene napore da pomogne istinu i obespravljene Palestince, za razliku od Irana čije vođstvo zasigurno Palestinu doživljava kao predmet cjenkanja sa Zapadom i Amerikom. Ipak, moguće je da obični iranski narod, ili barem dio njega, gaji iskrena osjećanja spram Palestine.

Da bi Turska uspješno nastavila pružati pomoć, trebamo znati da je ponuda iranske Revolucionarne garde da prati turske brodove zbog njihove zaštite očita laž i pokušaj zamagljivanja šamara koji je Turska dala Izraelu. Hamas je dobro postupio što nije pristao na to. Također trebamo biti realni i istaći da Stranka pravde i razvoja (vladajuća Erdoganova partija) nije blagoslovljena osmanska država, niti je Redžeb Tajib Erdogan sultan Muhammed El-Fatih.
(Časopis Er-Rašid, br. 85., redžeb, 1431. h.g.)

Islamski Forum
Back to top button