Fetve & Propisi

Kako se vratiti vjeri?

PITANJE:

Živim u …., imam devetnaest godina i udala sam se prije skoro četiri mjeseca. Mama mi je hadž-hanuma, a babo i nije baš pobožan. Upoznala sam svog muža preko interneta (znam nije baš najbolji način), on je živio u …., a ja u ….., njegovi roditelji me nisu baš voljeli, jer sam “bila” pobožna, a to odmah znači – ‘’vehabija’’! Govorili su kako ću njihovog sina…

uvesti u neku sektu. Nakon godinu i po dana vjenčali smo se i on je došao živjeti u ….. .Znala sam da taj potez donosi mnogo problema i sve smo prihvatili na sebe iako smo oboje mladi (18 i 20). Nakon što smo sve uspjeli, počele su svađe (“zašto sve ostavljaš na podu” ili “što ne možeš jednom skloniti nešto za sobom” – znači sitnice), ljubav je počela blijedjeti. Za mene to nije imalo nikakvog razloga jer smo se stvarno voljeli. Shvatila sam da je razlog tome to što u našem braku nema islama.

U maju 2010. godine išla sam da se liječim Kur’anom i od tog dana moj se život promijenio. Počela sam klanjati, razmišljala da se pokrijem, samo oblačila dugu odjeću, znala sam sjediti u džamiji sa ženama i pričati im o islamu, a one bi me slušale iako su bile mnogo starije. Prvi put u životu osjećala sam se zadovoljno – nikad nisam bila sretnija!

Živjela sam u malom gradu gdje nije bilo nijedne mlade osobe a da je u vjeri, tako da sam i ja počela biti kao sve ostale cure, izlasci, momci itd. Sada sam udata, nema diskoteka i momaka normalno – ali nema ni islama! Moje pitanje glasi: Kako bih se mogla vratiti ponovo vjeri?

Znam da je to jedini način da spasim svoj brak, da i on bude u vjeri i da budem opet sretna kao tad. Postim od 13. godine (ali imam sve manje volje), klanjam, ali “šaram”, gledam predavanja, učim sufaru… ali opet me to ne privlači kao nekad. Možda je moje pitanje glupo, ali nadam se da ćeš me moći posavjetovati. Hvala ti unaprijed i da te Allah dragi nagradi!

ODGOVOR:

Ja bih, po običaju, imao mnogo toga da vam kažem, ali pošto i drugi imaju svoja prava, navest ću vam nekoliko stvari.

Što se tiče braka, moj savjet vam je da zajedno sa mužem preslušate pet predavanja koja sam ja održao o braku: “Kako zadobiti ljubav muža”, “Kako zadobiti ljubav supruge”, “Greške muškaraca (muževa) u ophođenju sa suprugama”, “Greške supruga (žena) u ophođenju sa muževima” i na kraju, “Islamom do braćne sreće”.

Normalno, ne treba to samo preslušati, već obostrano preslušati i praktikovati.Ja sam duboko ubijeđen da ako me poslušate, da ćete živjeti kao najsretniji par na svijetu.

Drugo, to vaše trenutno stanje sigurno je nastalo kao plod slabljenja imana i udaljavanja od vjere, njenih principa, i činjenja onoga što je zabranjeno vjerom. Kada je u pitanju iman i ono što djeluje na njega, njegovo slabljenje i jačanje, o tome se može mnogo toga kazati.

Savjetujem vam da preslušate sljedeće dersove o tome: “Ders futur, slabost i malaksalost”, “Ustrajnost na pravom putu 1. i 2. dio”, i na kraju predavanje “Gdje je istinska sreća?”. Nemojte da posustate, islam je jedini spas, kako na dunjaluku tako i na ahiretu. Molim vas da vam ne bude teško da preslušate dersove koje sam vam spomenuo, u tome je korist vama, a ne meni.

Činite mnogo dove Allahu, naročito pred sabah, u zadnjoj trećini noći i dok ste na sedždi, plačite nad svojim grijesima, ako Allah vidi vašu iskrenost, budite sigurni da vas neće ostaviti. Mnogo se družite sa Kur’anom, lagano ga učite, čitajte prijevod i o tome svemu razmišljajte. Čitajte hadise Allahovog Poslanika, jedna od najboljih knjiga je “Rijadus-salihin”. Allaha molim da vas vrati na put pridržavanja vjere. Molim Ga da vam omili iman i da vam omrazi grijehe! A Allah najbolje zna!

Islamski Forum
Back to top button