Hutbe & Dersovi

Ljubav prema poslaniku s.a.v.s

Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite

”Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – a Allah prašta i samilostan je. Reci: ‘Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!’ A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike.” (Ali Imran, 31.-32.)

Draga braćo,

Danas ću kazati nekoliko riječi o jednom aspektu ljudskog života koji je prisutan u raznim formama i oblicima. Ta darovana sposobnost čovjekova čini život mogućim. Što čovjek više brine i njeguje tu sposobnost, kao dar Božiji, to je on uspješniji i zadovoljniji. Ukoliko je zapostavi i ne vodi pažnju o njoj, njegov život biva nesretan i neusklađen. Naime, radi se o ljubavi.

Allah s.v.t. je među nebrojeno mnogo svojih darova – darovao, čovjeku, i sposobnost da voli. Da osjeća i gaji posebnu pažnju prema nekome ili nečemu.

Postoji samo jedna prava ljubav. Onaj ko je ne otkrije i ne smatra je presudnom karakteristikom u svome životu – biva ( s obzrom da posjeduje sposobnst i ima potrebu da se za nekoga ili nešto veže) biva izgubljen u lažnim ljubavima. Svi mi znamo za izraz kada neko hoće da opiše, istinsku i pravu ljubav, ljubav bez interesa – kaže, to je platonska ljubav. Zašto? Šta to znači? Jesmo li se ikada upitali šta znači platonska ljubav?

Nezaobilazno djelo u definiranjem istinske ljubavi jeste Platonov „Fedar – O ljubavi“. Otuda imamo taj naziv.

Pored prave i istinske imamo i druge vrste ljubavi: lažne, nevjerne, ljubavi iz interesa, privremene, ljubav prema domovini, itd. Kada, u dobroj mjeri opisanu ljubav u Fedru usmjerimo prema Uzvišenom Allahu dž.š., onda smo na putu da ostvarujemo i posjedujemo stvarnu ljubav.

U nešto izmjenjenoj formi definicija platonske ljubavi s Wikipedije glasi ovako:

„Platonska ljubav u suvremenu značenju je izraz koji se koristi za neseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Najjednostavniji primjer platonskog odnosa je duboko prijateljstvo prema nekoj osobi koje je potpuno lišeno seksualnih žudnji.

Ljubav je u svom originalnom obliku bila kreposna i ova vrsta ljubavi treba zaljubljenog približiti mudrosti. Platon u Fedru kaže da je ljubav ustvari dobijena na dar od boga, a njeno pravilno izražavanje se nagrađuje u zagrobnom životu.“

Draga braćo, imamo li mi stvarnu i sigurnu, platonsku ljubav?

Hajde da razmišljamo malo o svojim životima. O jednom primjeru. Zamislimo čovjeka kojem je dat milion franaka kako bi sebi obezbijedio ugodan ambijent za život. Možda je malo – evo, 2-3 miliona. Međutim, taj čovjek ode s porodicom i jaranima na vikend u neku drugu zemlju i sve to potroši – na hranu, odjeću, hotele, zabavu, vožnje raznim prevoznim sredstvima, itd. Dok „uživa“ zaboravi na prethodni razlog zašto su novci namjenjeni – obezbijediti ugodan ambijent za život. Imao je slobodu da ih utroši gdje hoće – ali mu je kazano gdje je najbolje i kako bi bilo najkorisnije. Šta bismo rekli ovakvom čovjeku? Pametan? Mudar? ….Teško…

Jednako tako, Uzvišeni Allah nas ostavi da boravimo na ovom svijetu 70-80 godina, a to u odnosu na vječnost nije ni vikend. I da nam sve kako bi sebi obezbijedili ahiretsku kuću i smještaj. Ali, mi budemo očarani izazovima i prividnim ljepotama „vikenda na Zemlji“ i sve to što smo dobili i dobivamo – potrošimo. Zaboravimo na mjesto odakle smo krenuli i gdje se treba vratiti.

Kao što čovjek koji je otišao na vikend i sve potrošio, drži povratnu kartu u rukama za povratak kući, podbočio glavu i razmišlja – šta sad? Kuda sad? Gdje mi je pamet bila? Valja se vratiti…

Kao što ovaj čovjek mrzi i nije mu drago da se vrati, jer se nema kud vratiti – jer će biti beskućnik, tako i čovjek koji je prokockao život a nije obezbijedio sebi ugodno mjesto u vječnosti – ne želi se vratiti. Ne želi, mrsko mu je,… Boji se… Dozvolite mi da spomenem ko se ne boji…

Našu istinsku ljubav i potpuno predavanje i prepustanje Njegovoj volji zaslužuje samo Allah s.v.t. Sve što imamo – sve nam je On dao. Ako je naša ljubav prema njemu iskrena – onda nas neće niko i ništa tokom „vikenda na Zemlji“ zavesti… Ali, kako voljeti Allaha? Kako mu izraziti svoju ljubav? Evo, On, Naš jedini Gospodar nam odgovara i kaže:

قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِى يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ غَفُورٌ۬ رَّحِيمٌ۬

قُلۡ أَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ‌ۖ فَإِن تَوَلَّوۡاْ فَإِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلۡكَـٰفِرِينَ

”Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!’ – a Allah prašta i samilostan je. Reci: ‘Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!’ A ako oni glave okrenu – pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike.” (Ali Imran, 31.-32.)

SubhanAllah….

Draga braćo,

Svrha našeg života na Zemlji (vikenda na Zemlji) nije da potrošimo vječnost za jedan vikend… Naprotiv,… Vikend je proba. Ispit…. Da bismo ga uspješno položili – moramo naći i slijediti upute. Ako to ne budemo radili – ništa od uspjeha.

Uspjeh definitivno ovisi o tome da li imamo svijest o povratku…. Imati svijest da smo na vikendu – odakle ćemo se sigurno vratiti. I prihvatiti za saputnika onoga ko nam najviše može savjetom pomoći. A to je Muhammed s.a.v.s.

Da li mi, stvarno, prihvatamo savjete i upute Muhammeda s.a.v.s.? Da li je on s nama?

Kada odemo negdje u neki grad, a tamo ne znamo dobro kuda i gdje – ponesemo vodič, kartu,… navigaciju… Kad sve ovo imamo, nekad se namučimo… Možete misliti kako je onima koji nemaju ni vodič, ni kartu, ni navigaciju,…?

Tako je i sa sunnetom Poslanika a.s. Ako ga znamo, slijedimo, naići ćemo na prepreke, drugi će nas zvati svojim stazama i putovima, ali ćemo ako Bog da uspjeti… Ako već dugo tumaramo, izgubljeni smo, ne znamo kuda krenuti – elhamdulillah – uvijek imamo šansu, sve dok ne dođe dan kada se moramo vratiti, da pronađemo pravi put…

Ono što je još jako važno: Imamo bezbroj svjedočenja, primjera, kako su ljudi kroz povijest slijedili upute i došli do cilja. A imamo i svjedočanstva kako su neki bili „pametni“ i zalutali… To vam je isto kao kada idemo tamo gdje nikada nismo bili i pravimo se pametni da znamo – pa nas to košta. Mudro je slijediti upute i čitati primjere o onima koji su uspjeli, ali, jednako tako, uzimati pouke i iz neuspjeha umišljenih i „pametnih“.

Prije svega, to su primjeri kako su ashabi, dugovi Poslanikovi s.a.v.s. slijedili Poslanika… Kako su ga istinski voljeli… Nisu se oni utrkivali govoreći mu: Volim te Allahov poslaniče, a onda po svome… Ne, to skoro da i nećemo naći u predajama.. Ali, naći ćemo da su se utrkivali da budu u njegovoj, a.s., blizini.. Da slijede njegove upute…
Enes ibn Malikova ljubav prema Poslaniku a.s.

Kada je Poslanik a.s. došao u Medinu muslimani su dolazili darujući ga, izražavajući dobrodošlicu,… Majka Enesa ibn Malika r.a. je bila siromašna žena. Zvala se Rumejsa. Ona je došla Poslaniku a.s. i rekla: Ovo je moj sin, Allahov Poslaniče. Nemam ništa drugo čime bih te darovala, ali evo ti moj sin neka te služi…

Enes ibn Malik r.a. je proveo deset godina s Poslanikom a.s. i, kako je sam kazao, Poslanik s.a.v.s. ga nikada nije ukorio ili mu prigovorio kada bi nešto uradio ili bi nešto propustio da uradi.

Nama ne prođe ni dan, a da ne kažemo svojoj djeci: Zašto nisi ovo, zašto nisi ono… A volimo ih, zar ne? Poslanik s.a.v.s. nikada nije prigovorio Enesu r.a.

I nije ni čudo da je Enes r.a. ležeći na postelji i očekujući meleka smrti, na pitanje šta ti je najveća želja, odgovorio: „Najveća mi je želja da me na Sudnjem danu moj Poslanik (a.s.) zovne: Enese, Enesčiću, dođi ovamo da te zagrlim..

Sallallahu alejhi ve sellem… Enes je volio Poslnika a.s. više od svoje majke…

A znate li koliko je volio majku?

Jedne se prilike njegova majka žalila Poslaniku s.a.v.s. da Enes r.a. izbjegava jesti zajedno s majkom. Poslanik a.s. je pozvao Enesa r.a. i pitao ga za razlog. Poslanik a.s. nije donosio odluku ili zauzimao stav o nekom problemu sve dok ga ne bi sagledao i iz drugih uglova. Jer, kada ne bi čuli za Enesov r.a. razlog mogli bismo biti nepravedni prema njemu. I sasvim sam siguran da bi bili. Ali pogledajte njegovog objašnjenja…

„Bojim se da ako budem jeo s majkom da ću uzeti zalogaj koji se njoj dopada, pa ću postati neposlušan,“ odgovorio je Enes r.a.

Kakvi su dokazi naše poslušnosti prema roditeljima? Naše ljubavi prema njima. Šta su dokazi naše ljubavi prema Poslaniku s.a.v.s.? Da li ga uopće volimo?

Neozbilja srca i brzopleti jezici će reći – volimo, kako da ne? Ali, ako takve i njima slične upitamo – kako je izgledao Poslanik s.a.v.s. – ne znaju? A o slijeđenju njegovog puta da i ne govorimo.

Gospodaru naš, pomozi nas da slijedimo put i praksu Tvog miljenika Muhammeda s.a.v.s. AMIN

Sabahuddin ef. Sijamhodžić

Islamski Forum
Back to top button