خطبہ & دروسوی

حرام ایک جوا ہے۔, شرط لگانا

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Haram su kocka, klađenje i igre na sreću. Pomenuta tema tretira veliki društveni problem, koji je kao prava epidemija zahvatio naše društvo.

Allah, dželle še’nuhu, je kocku zabranio postupno i On, azze ve dželle, najbolje zna, ali ulema smatra da je razlog tome što su لوگ u džahilijetu (periodu prije islama) bili ogrezli u ovom haramu i teško bi ga ostavili da je zabrana došla odjednom.

U 219. ajetu Sure البقرے Allah, subhanehu ve te'ala, ukazuje na štetnost alkohola i kocke:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ

Pitaju te o vinu i kocki. کہو: „Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, ali je šteta od njih veća od koristi.I pitaju te koliko da udjeljuju. کہو: „Višak!“ قطار میں کھڑے ہو جائیں, tako vam Allah objašnjava propise da biste razmislili!

Potom su objavljeni 90. میں 91. ajet Sure El-Maide, u kojima dolazi izričita zabrana alkohola, kocke, kipova i strijelica:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ(90) إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ(91)

اے ایمان والو!, vino, kocka, kumiri i strijelice za gatanje su odvratne stvari i šejtanovo djelo. Zato se toga klonite da biste postigli što želite!(90) Zaista šejtan želi da među vas ubaci neprijateljstvo i mržnju pomoću vina i kocke i da vas odvrati od sjećanja na Allaha i klanjanja namaza. Pa okanite ih se!

Allah, dželle še’nuhu, je iz Svoje sveopće mudrosti zabranio kocku, jer je kocka šejtanski posao i zlo koje uzrokuje brojne štetne posljedice, među kojima su kako Kur’an kaže neprijateljstvo i mržnja među ljudima i odvraćanje od spominjanja Allaha, dželle še’nuhu, i namaza. Kockari prisvajaju tuđu imovinu i žive u iluziji da će lahko i bez ulaganja truda doći do bogatstva.

پیغمبر, خدا آپ کو برکت دے اور انہیں بیچے۔, je osudio čak i samu pomisao na kocku, pa u hadisu koji bilježi imam مسلمان stoji:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ وَمَنْ قَالَ لِصَاحِبِهِ تَعَالَ أُقَامِرْكَ فَلْيَتَصَدَّقْ (مسلم)

Prenosi Ebu Hurejre, رضی اللہ عنہ, da je Poslanik, sallalhu alejhi ve sellem, کہا: „I ko kaže svome drugu: „Hajde da se kockamo!, neka podijeli sadaku!(مسلمان)

Neki učenjaci smatraju da onaj ko pozove drugu osobu na kocku dužan podijeliti sadaku u visini onoga što je planirao uložiti u kocku, kako bi se na taj način očistio od tog grijeha. A koliki je braćo i sestre grijeh sama kocka?!

U kocku se ubraja svaka igra, koja se igra u novac, opkladu ili neku drugu vrijednost gdje samo jedan učesnik dobiva, a svi drugi gube. Zatim, tu se ubrajaju igre na sreću, kao što su: loto, bingo, razne srećke i kladionice. Tu se ubrajaju i igre, kao šah, tavla, karte i slično, ako se igraju u novac i uzrokuju psovku i ružne riječi i ako zbog njih لوگ zapostavljaju نماز i druge obaveze.

U kocku se ne ubrajaju kvizovi, jer se oni baziraju na znanju, a ne na sreći, kao i nagradne igre u prodavnicama, u kojima uz račun prilažemo i nagradni kupon, za robu koju kupac kupuje radi svojih redovnih potreba, a ne radi nagrade.

Psiholozi su utvrdili da kocka kod čovjeka uzrokuje uzbuđenje, pa razočarenje, te na kraju mržnju i neprijateljstvo. Ona braćo i sestre kockaru postaje smisao života i kao jedna vrsta narkotika sa kojim on, kao prava kukavica pokušava da pobjegne od stvarnosti i problema.

Tužno je gledati kako djeca, omladina, a nažalost i stariji sve više vremena provode u kladionicama ili bolje rećiklaonicama“, jer one unesrećuju njih i njihove porodice. Tužno je gledati koliko لوگ sa velikom čežnjom iščekuju Bingo pred televizijskim ekranima i tužno je gledati kako neki لوگ vrlo malo rade, a od igara na sreću očekuju puno, zaboravljajući na mudru izreku: „U sreću se uzda lud, a pametan uz Allahovu pomoć u svoj trud!“

Strast za kockom uništava čovjekov život i brak, razara u čovjeku sve ljudske vrline i vrijednosti, uništava razum, ponos i dostojanstvo, tako da je kockar spreman prevariti, slagati, ukrasti, pa i ubiti, samo da bi došao do sredstava za kockanje. Kockar uništava svoj imetak, zakida hak svoje porodice, koju je dužan izdržavati, psihički se preokupira, zanosi i opija, te uzalud trači svoje وقت, što اسلام izričito zabranjuje.

اسلام zabranjuje bilo koji vid pomaganja kladionica i saradnje sa njima. Firmama i pojedincima nije dozvoljeno iznajmljivati prostor u kojem će se otvoriti kladionica. Takođe nije dozvoljeno raditi u kladionici, osiguravati je kao čuvar ili biti čistač u istoj. Kada bi jedno društvo na ovakav način bojkotovalo bilo koji vid saradnje sa njima, kladionice bi veoma brzo nestale iz jednog društva.

Statistike nam također pokazuju da kocka i kockarnice uzrokuju više od 30% kriminalnih radnji u jednom društvu.

s’ druge strane, koliko je samo miliona koji se bespravno uzimaju od strane ulagača u kocku i kockarnice, a da ne postignu bilo šta, čime se slabi i ekonomija jednog naroda i društva, a jačaju vlasnici kladionica.

Kockarnice i kocka ubijaju u ljudima duh natjecanja, ulaganja i investiranja i odgajaju ih u svijetu snova i mašte da će i oni jednoga dana na lahak način odjednom postati bogati.

Trinaest registriranih kladionica su u Federaciji Bosne i Hercegovine, na temelju zvaničnih podataka po osnovu klađenja u 2018. godini ostvarili prihod u iznosu od preko milijardu i šest stotina miliona KM, što je samo za oko 250.000,00 KM manje od Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za prošlu godinu. Ako se uzme u obzir da Federacija Bosne i Hercegovine nema Zakon o igrama na sreću, tj. kladionice nisu porezni obaveznici, to znači da sav profit kladionica ide vlasnicima kladionica i što je još apsurdnije ide izvan granica Bosne i Hercegovine, tačnije u Republiku Hrvatsku, a Bošnjaci svjesno ili nesvjesno na taj način u životu održavaju para-tvorevinu Herceg-Bosnu.

Prema nezvaničnim podacima, Bosna i Hercegovina je prva u Evropi po broju kladionica u odnosu na broj stanovnika. Kao što su prije nekoliko stoljeća jedni pored drugih stajali zanatske radnje i dućani, danas jedna do druge stoje kladionice. Skoro svako veće selo u Bosni i Hercegovini ima barem jednu kladionicu, a procjenjuje se da pola miliona stanovnika Bosne i Hercegovine svakodnevno igra igre na sreću, što je otprilike svaki 8. stanovnik. Na samo nekoliko metara od osnovnih ili srednjih škola strateški su raspoređene kladionice koje ne biraju klijentelu. Umjesto užine, djeca sve češće na odmoru uplaćuju listiće u kladionicama koje se nalaze u blizini njihovih škola i fakulteta. U kladionice na žalost idu djeca od deset godina, a ona starija koja imaju petnaest ili šesnaest godina, postali su redovni posjetioci.

Muslimani vjeruju da je nafaka svakom čovjeku određena onda kada bude oživljen u utrobi svoje majke, te da je dužan da se trudi da postigne halal zaradu za svoje izdržavanje i izdržavanje članova svoje porodice, pa i pomoć drugima, te je samim وقت odlazak u kladionicu i pokušaj da se na haram način “povećanafaka potpuno neispravan.

Braćo i sestre, čuvajmo sebe i porodice od kocke i igara na sreću, jer su to velika zla za pojedinca i društvo! Čuvajmo se svih harama i mekruha i čuvajmo se lošeg društva! Natječimo se u činjenju dobrih djela, budimo poslušni našim roditeljima, odgajajmo našu djecu u islamu, redovno obavljajmo propisane namaze i pripremajmo se za smrt i Dan polaganja računa!

اللہ, učvrsti ناس na putu islama, učini ناس od onih sa kojima si Ti zadovoljan i ne iskušaj ناس sa onim što ne možemo podnijeti! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem entitetu! Sačuvaj ناس od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na ناس prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta boljim čuvarima Dina i Domovine od ناس i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti ناس u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

خالی | میڈیا
واپس اوپر کے بٹن پر