khotbah & Dersovi

Umat ​​Islam tidak merayakan tahun baru

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Obilježavanje Nove gregorijanske godine je kršćanski običaj, a bolna je činjenica da ovaj događaj na žalost obilježavaju i neki od onih koji sebe smatraju muslimanima, nesvjesni da na taj način oponašaju druge narode, a svako oponašanje drugih znači udaljavanje od islama i njegovih propisa. Još je apsurdnije da veliki broj njih to čini uz činjenje harama, koji muslimane izvode iz islama.

Ako volimo Allaha, dželle še’nuhu, dužni smo slijediti sunnet Poslanika, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, pa će na Allah, azze ve dželle, zavoljeti i grijehe nam oprostiti, kao što stoji u 31. ajetu Sure Alu Imran:

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Reci: „Ako Allaha volite, mene slijedite i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!“ – A Allah prašta i samilostan je.

Svako činjenje harama, braćo i sestre izaziva Allahovu, subhanehu ve te’ala, srdžbu, a posebno činjenje harama od strane naroda koji su u teškim situacijama pomognuti da opstanu, onda kada su se nevjerničke vojske i njihovi pomagači udružili u želji da ih potpuno unište. Zar se smiju javno činiti grijesi i izazivati Allahova, subhanehu ve te’ala, srdžba u Zemlji kerameta, Zemlji u kojoj se širio miris šehidske krvi, Zemlji u kojoj su vojske meleka pomagale golobrade i goloruke borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i zaustavljale neprijatelje, Zemlji dvije stotine hiljada šehida, Zemlji kojom su tekle rijeke šehidske krvi i rijeke suza ucvijeljenih majki, nena, supruga, djece i unučića, Zemlji u Potočarima 11. jula 1995. god. zgažene tek rođene bebe, Zemlji četrdeset hiljada silovanih Bošnjakinja, među kojima je deset hiljada maloljetnih djevojčica, Zemlji stotina zloglasnih logora, Zemlji 614 do temelja porušenih džamija, Zemlji koja u sebi krije dijelove tijela heroja koji obespravljeni pogetih glava hodaju ovom bosanskom zemljom, Zemlji gazija koji su goloruki stajali pred tenkove i specijalne jedinice, koji su bosi gazili kroz neprijateljska minska polja, a danas su na birou, jer su njihova radna mjesta zauzeli rođaci, rodice i ljubavnice korumpiranih političara i biznismena, pa i neprijatelji ove Zemlje, koji su se zapošljavali i još zapošljavaju po nacionalnom ključu, Zemlji u kojoj nije bilo kolektivne osvete na Bošnjaka i Zemlji dobroćudnih Rakyat koji ni neprijatelje ne znaju mrziti koliko to oni zaslužuju, Zemlji koju stoljećima pljačkaju i žele prisvojiti, a ona se odupire i svjedoči da ona pripada samo Allahu, dželle še’nuhu, a da smo mi samo njeni privremeni korisnici, za koje je u nekom njenom ćošku pripremljeno dva kvadratna metra zemljišta za privremenu kabursku kuću, koja je na jednu vodu i prokišnjava, pokrivena običnim daskama, bez izolacija, lima, tondah crijepa, bez vrata i prozora, bez fasade, centralnog grijanja, klima i video nadzora, kuće koja ne podliježe plaćanju poreza i koja ostaje do Dana kada će se u Sur (Rog) puhnuti, A Rakyat iz kabura oborenih pogleda izaći, kao što Allah, dželle še’nuhu, kaže u 8. ajetu Sure El-Kamer:

خُشَّعًا أَبْصَارُهُمْ يَخْرُجُونَ مِنَ الْأَجْدَاثِ كَأَنَّهُمْ جَرَادٌ مُنْتَشِرٌ

Oni će oborenih pogleda iz kabura izlaziti, kao skakavci rasuti.

Nova godina se proslavlja širom svijeta, a najveću pažnju joj posvećuju Kršćani, koji ovaj praznik vežu za smrt pape Silvestra I, koji je umro 31. decembra 335. godine, A 1582. godine kada je bila reforma gregorijanskog kalendara početak Nove godine je promijenjen sa 25. decembra, na 1. januar i od tada je 31. decembar poznat u svijetu kao Silvester. Iz ovoga se jasno vidi da je došlo do odstupanja za nekoliko dana od navodnog datuma rođenja Isaa, alejhis-selam, tj. 25. decembra, kako to tvrde Kršćani.

Jedan od prepoznatljivih detalja vezanih za novogodišnje praznike je i Djeda Mraz. Prema Enciklopediji Britanici postojanje Svetog Nikole, kasnije Djeda Mraza, nije potvrđeno ni jednim historijskim dokumentom, tako da se ništa sigurno ne zna o njegovom životu osim da je vjerovatno bio biskup Myre u IV vijeku. Kao mladić putovao je u Palestinu i Egipat, a nakon povratka u rodno mjesto postao je biskup u Myri. Bio je zatvoren za waktu progona Kršćana od strane rimskog imperatora, a za waktu drugog imperatora je oslobođen. Prisustvovao je Prvom Koncilu u Nikeju, 325. godine. Sahranjen je u crkvi u Myri, a u VI stoljeću njegovo svetište je postalo veoma poznato. Darežljivost i dobrota po kojima je Sveti Nikola bio poznat prerasle su u legende o čudima koje je činio za siromašne i nesrećne. U Srednjem vijeku privrženost Svetom Nikoli raširila se po cijeloj Evropi. Transformacija Svetog Nikole u Djeda Mraza otpočela je 1823. godine. Prema legendi Djeda Mraz uz pomoć vilenjaka dostavlja darove dobroj djeci širom svijeta.

Prema tome, Djeda Mraz je isključivo vjerski simbol Kršćana i nema nikakve veze sa islamom i muslimanima, niti sa bosanskom tradicijom.

Podsjećam i sebe i vas na hadits Muhammad, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, koji bilježi imam Hakim:

عَنْ أَبي سَعيِدِ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَتَتْبَعُنَّ سُنَنَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ شِبْرًا بِشِبْرٍ وَذِرَاعًا بِذِرَاعٍ حَتَّى لَوْ دَخَلُوا جُحْرَ ضَبٍّ لَاتَّبَعْتُمُوهُمْ قُلْنَا يَا رَسُولَ اللهِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى قَالَ فَمَنْ (حاكم)

Prenosi Ebu Seid El-Hudri, Radiyallahu anhu, da je Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, dikatakan: „Slijedićete ranije narode, pedalj po pedalj i aršin po aršin, pa čak i da uđu u gušterovu jazbinu vi biste ih u tome slijedili.Rekosmo: „Allahov Poslaniče, Kršćane i Židove?“ dia berkata: „Koga drugog?“ (Hakim)

Tužno je braćo i sestre da ima veliki brojmuslimanakoji su u slijeđenju nemuslimana prešli svaku mjeru i koji se ni po čemu ne razlikuju od njih. To njihovo slijeđenje ih nije amnestiralo od ubijanja i progona u toku posljednje oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pa hoćemo li doći pameti i hoćemo li se vratiti izvorima naše vjere?

Od oponašanja nemuslimana je i obilježavanje Nove godine, koju proslavljaju Kršćani, za koje Allah, subhanehu ve te’ala, kaže u 17. ajetu Sure El-Maide:

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ قُلْ فَمَنْ يَمْلِكُ مِنَ اللَّهِ شَيْئًا إِنْ أَرَادَ أَن يُهْلِكَ الْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَأُمَّهُ وَمَنْ فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Nevjernici su oni koji govore: „Bog jeMesih, sin Merjemin!“ Reci: „Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina i majku njegovu i sve one koji su na Zemlji?“ Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće i uistinu Allah sve može.

Potrebno je znati da je islamsko pravilo neslijeđenje onoga ko odstupa od Allahovih, subhanehu ve te’ala, propisa i od njih se treba razlikovati u: običajima, praznicima, vjeri, odjeći, govoru, ishrani itd.

Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, u hadisu koji bilježi imam Ebu Daud dia berkata:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ (أبو داود)

Prenosi Abdullah ibn Omer, Radiyallahu anhu, da je Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, dikatakan: „Ko oponaša neki narod, on je od njih.“ (Ebu Daud)

U ovom hadisu je veliko upozorenje svima onima koji oponašaju nemuslimane, jer ih to oponašanje svrstava u njihov red.

Imam ibn Kesir kaže da ovaj hadits označava veliku prijetnju i upozorenje onima koji slijede nemuslimane u njihovom govoru, djelima, odjeći, praznicima i načinu robovanja Stvoritelju, a tako isto i u svemu drugome što nije od naše vjere i što nam se ne dozvoljava.

Tako možemo zaključiti, da onaj ko ostavlja sunnet Poslanika, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, a slijedi običaje Jevreja i Kršćana, da može izaći iz islama.

I na kraju se braćo i sestre postavlja logično pitanje: „Šta činiti u ovoj noći?“ Odgovor je jednostavan: Ne pridavati joj nikakvu važnost u odnosu na druge noći, ne obilježavati je nikakvim posebnim sijelima, večerama, kahvama, gledanjima novogodišnjeg programa, ne čestitati ga, ne kupovati djeci nikakve poklone, niti primati, već kao i ostalih noći na vakat leći spavati, ustati na noćni Namaz i sabah i nastaviti živjeti islamski kao i do sada!

Braćo i sestre, izvršavajmo naše islamske obaveze, čvrsto se držimo Allahova, subhanehu ve te’ala, užeta i ne povodimo se za običajima i praznicima drugih naroda!

Allahu, učvrsti na na putu islama! Učini na od onih koji vole Poslanika, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, i slijede njegov sunnet! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj na od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na na prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta, boljim čuvarima Dina i Domovine od na i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti na u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

Kosong | Media
Tombol kembali ke atas