khotbah & Dersovi

Hari Perempuan adalah hari libur non-Islam

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Dan žena je neislamski praznik. Sutra je braćo i sestre međunarodni praznik „8. martDan žena“, koji se obilježava u svijetu, pa čak i muslimanskom, a isti je za ženu više poniženje, nego istinski njen dan.

Podsjećam sebe i vas na 14. ajet Sure Lukman:

وَوَصَّيْنَا الإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَى وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim! Meni je povratak.

Ideja o 8. martu, kao Danu žena pripada Klari Ajzner Zetkin (Cetkin; 1857. – 1933.), uticajnom njemačkom borcu za ženska prava. Nju je veoma zanimala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i pravo glasa za wanita. Razvila je socijal-demokratski ženski pokret u Njemačkoj, A 1907. godine postaje vođa novoformirane “Ženske kancelarijeu SPD-u. Organizirala je proslavu prvog “Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911. godine. Klara Cetkin pozivala je sve wanita svijeta na:1. Slobodnu ljubav, bez ograničenja. 2. Jednostrano pravo na razvod braka. 3. Pravo na abortus. 4. Obilježavanje 8. marta, kao Dana žena. Ona kroz ova četiri principa poziva i muslimanke da odbace moralne vrijednosti i priklone se svojim strastima. Prema tome, sve wanita koje obilježavaju 8. mart, prihvataju poniženje i degradaciju wanita, kao ljudskog bića, kojem je Allah, subhanehu ve te’ala, povjerio časnu ulogu majke, koja rađa, hrani i odgaja svoju djecu, koja čuva svoju čast i čast svojih ukućana i koja zbog toga u potpunosti sa mužem dijeli sve sevabe koje on ubira u poslovima za koje je on zadužen.

Allah, subhanehu ve te’ala, je ženi u islamu dao časnu dužnost majke i one koja odgaja djecu i u nju je usadio posebnu ljubav, koja nije svojstvena drugim stvorenjima, tako da je ona primjer ljubavi, topline i požrtvovanosti. Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, je za djecu koja postupaju lijepo prema svojim majkama obaćao džennet: الْجَنَّةُ تَحْتُ أَقْدَامِ الْأُمَّهَاتِ„Džennet je pod majčinim stopalima“. (ibn Madždže)

Islam je ženi dao pravo na privatnu imovinu, bez njene obaveze izdržavanja porodice, što je dužnost muža, oslobodio je džemata, tako da žena kada klanja u svojoj kući ima nagradu džemata, oslobodio je obaveze džihada, tako da kada žena čuva svoju čast, imetak i odgaja djecu, dok joj je muž u džihadu, ona sa njim dijeli sevab za to, ona ima pravo da joj muž za dojenje djeteta obezbijedi dojilju, ima svoje zagarantovano pravo u nasljedstvu, ima pravo na privatnu imovinu, bez obaveze izdržavanja porodice, što je obaveza muža i ima pravo na mehr i s njime raspolagati kako želi.

Majka po islamu ima prednost i nad babom i to ne jednom, već tri puta, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: “يَا رَسُولَ اللهِ، مَنْ أَحَقُّ النَّاسِ بِحُسْنِ صَحَابَتِي؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أُمُّكَ.” قَالَ: “ثُمَّ مَنْ؟” قَالَ: “أَبُوكَ.” (البخاري)

Prenosi Ebu Hurejre, Radiyallahu anhu: “Došao je čovjek kod Poslanika, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, pa je rekao: “Allahov Poslaniče, ko je najpreči da lijepo prema njemu postupam?” dia berkata: “Tvoja majka.Upita: “Zatim ko?” dia berkata: “Tvoja majka.Upita: “Zatim ko?” dia berkata: “Tvoja majka.Upita: “Zatim ko?” dia berkata: “Tvoj babo.” (Bukhari)

Dijete je dužno da lijepo postupa prema svojim roditeljima, pa makar oni bili i nemuslimani.

Na drugoj strani Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, na podučava da lijepo postupamo prema svojim ženama, pa u hadisu koji bilježi imam Tirmizija stoji:

عَنْ أُمِّ الْمُؤْمِنِينَ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:“خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لِأَهْلِهِ وَأَنَا خَيْرُكُمْ لِأَهْلِي” (الترمذي)

Prenosi majka mu’mina, Aiša, radijallahu anha: „Rekao je Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya: „Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji od vas prema mojim ženama!“ (Tirmizija)

Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, obećava džennet onome ko lijepo odgoji tri kćerke:

عَنْ عُقْبَةَ بْنِ عَامِرٍرَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَقَالَ:“مَنْ كُنَّ لَهُ ثَلَاثُ بَنَاتٍ فَصَبَرَ عَلَيْهِنَّ وَأَطْعَمَهُنَّ وَسَقَاهُنَّ وَكَسَاهُنَّ مِنْ جِدَّتِهِ كُنَّ لَهُ حِجَابًا مِنَ النَّارِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ” (البيهقي)

Prenosi Ukbe ibn Amir, Radiyallahu anhu, da je Poslanik, Tuhan memberkati Anda dan menjualnya, dikatakan: «Ko bude imao tri kćeri, pa bude strpljiv sa njima i bude ih hranio, pojio i oblačio od svoga truda, biće mu zastor od vatre, na Sudnjem danu!“ (Bejhekija)

U drugoj predaji stoji da će takvu nagradu postići i onaj ko odgoji dvije kćerke, pa i onaj ko odgoji jednu kćerku.

Islam je ženi odredio veliko počasno mjesto i žena muslimanka tokom cijele godine ima svoje dane, u kojima je poštovana i u kojima uživa sva svoja prava. Kao muslimani, ako za to imamo mogućnost, cvijeće možemo donositi svaki dan našim majkama, suprugama, kćerima i snahama i tako im iskazivati našu pažnju.

Osmi mart je dan degradacije wanita, a nikako dan njene afirmacije, to je dan u kojem se organiziraju zabave, čiji osnovni sadržaj su razni harami i to je dan u kojem se prodaje, kupuje ili džaba na najprimitivniji način nudi žensko tijelo.

Zato poštovane sestre prihvatite se islama i odreknite oponašanja nevjernika, budite poslušne svojim muževima i tražite od njih da budu prema vama pravedni i pažljivi! Budimo poslušni našim majka, lijepo postupajmo prema našim ženama, odgajajmo naše kćerke na čistim izvorima islama, natječimo se u dobru i žudimo za džennetima koji su nam obećani!

Molim Allaha, dželle še’nuhu, da na učvrsti na putu islama, da pomogne našoj braći u Palestini, Siriji i na svakom mjestu gdje su ugrožena njihova prava, da se smiluje našim roditeljima i precima, da našu djecu učini radostima naših očiju i srca i prvacima ummeta, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da na u Džennetu počasti društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih Rakyat!

Kosong | Media
Tombol kembali ke atas