فتاوى & أنظمة

إلى أي زوج ستنتمي الزوجة؟

Eselamu alejkum brate Zijade Allah te nagradio Džennetom!
Interesuje me jedno interesantno pitanje: Ukoliko imamo ženu vjernicu da kažem ono čisti primjer vjernice i ona je udata za čovjeka koji je također primjer drugim muslimanima. Jednog dana dođe زمن da čovjek treba da ide u džihad, i on ode i pogine na Allahovom putu. Poslije njega žena ostaje bez muža, i nakon nekog vremena nju oženi drugi čovjek također vjernik za primjer ostalima. إيه حزين mene interesuje inšallah ako uđu sve troje u Džennet, sa kojim mužem će žena biti u Džennetu?
Allah te poživio, i nagradio najljepšim mjestom u Džennetu!

إجابه: السلام عليكم بارك الله فيكم.

Hvala Allahu i neka je صلاة i selam na posljednjeg vjerovjesnika, وثم:

O ovom pitanju sam pisao u mojoj knjiziU Islamu je odgovor“, evo tog teksta:

KOJEM MUŽU ĆE ŽENA KOJA JE BILA UDAVANA VIŠE PUTA PRIPASTI NA AHIRETU

Dva su mišljenja kod učenjaka po pitanju النساء koja je bila više puta udavana kome će biti žena u Džennetu ako njeni bivši muževu uđu Džennet.

Prvo mišljenje: da će ona u Džennetu biti žena onog muža koji je prema njoj bio najboljeg ahlaka, ili da će ona izabrati od njih onog koji je prema njoj bio najboljeg ahlaka.

الدليل على ذلك الحديث من أنيس, Radiyallahu انهو, da je Ummu Habiba, Radiyallahu anha, pitala Allahog Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za ženu koja je bila udavana za dva čovjeka na dunjaluku, pa svi umru i uđu u Džennet, čija će ona žena biti? هو يقول: „Od onog koji je bio kod nje ljepšeg ahlaka na dunjaluku“, ثم أضاف: „O Ummu Habiba, lijep ahlak uzima ono što je najbolje i na dunjaluku i na Ahiretu“. الحديث bilježi Taberani uEl-Mu’adžem el-kebir“ (18927), kaže ‘Iraki da mu je sened slab (Tahridžu ehadisil-ihja’ 6/336)

ايضا, bilježi Taberani uEl-Mu’adžem el-evsat“ (3265) da je Ummu Seleme, Radiyallahu anha, pitala isto pitanje, pa joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, قال: „O Ummu Seleme, dat će joj se da izabere, pa će izabrati onog koji je bio najljepšeg ahlaka. سيقولون: عن الرب, ovaj je bio najljepšeg ahlaka pema meni na dunjaluku pa me učini njegovom ženom. O Ummu Seleme, lijep ahlak uzima ono što je najbolje i na dunjaluku i na Ahiretu“. الحديث je slab jer je u njemu Sulejman ابن ebi Kerime kojeg su Ebu Hatim i ابن ‘Adijj ocijenili slabim (Fethul-kadir 3/195).

Drugo mišljenje: da će biti žena zadnjeg muža na dunjaluku.

والدليل على ذلك الحديث u kojem je došlo da je Muavija, radijlallahu anhu, zaprosio Ummu Derda’, Radiyallahu anha, pa je ona odbila rekavši da je čula od Ebu Derda’, Radiyallahu انهو, (njenog bivšeg muža) أنه رسول الله, sallallahu alejhi ve sellem, قال: „Kojoj god ženi umre muž pa se uda za drugog, biće žena od zadnjeg muža (na Ahiretu)", te je rekla: „Ja ne želim zamjenu za Ebu Derda’“. الحديث bilježi Taberani uEl-Mu’adžem el-evsat“ (3248), u njegovom senedu je Ebu Bekr ابن ebi Merjem a on je slab (Medžme’al-zevaid 2/189).

لكن, Albani je sakupio sve rivajete ovog hadisa kojih je mnogo uEs-Sahihi“ (3/275) i ocijenio ga vjerodostojnim uz mnoštvom rivajeta.

Ovom hadisu svjedoče još dva esera (predaje od ashaba):

أولاً – da se Esmakćerka Ebu Bekra, Radiyallahu anhuma, žalila svom ocu na strogost njenog muža Zubejra, Radiyallahu انهو, فقال لها: „O kćeri, saburaj, jer žena koja ima dobrog muža pa on umre a ona se ne uda poslije njega, Allah će ih sastaviti u Džennetu“. (ابن ‘Asakir 1/193/19).

آخر – od Huzejfe, Radiyallahu انهو, da je rekao svojoj ženi: „Ako hoćeš da budeš moja žena u Džennetu, ne udaji se poslije mene, žena će pripasti u Džennetu zadnjem mužu na dunjaluku.

Zato je Allah zabranio ženama Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se udaju poslije njega jer su one njegove النساء u Džennetu“. (بايهكس 7/70). Iako u ove dvije predaje od ashaba ima slabosti koja nije jaka one podupiru i osnažuju الحديث ابو الدرداء.

Pa tako na osnovu snage dokaza mišljenje po kojem će žena, koja je bila više puta udavana ako ona i njeni bivši muževu uđu u Džennet, biti žena zadnjeg muža na dunjaluku je odabrani stav. Argumenti ovog mišljenja, تي جي. الحديث sa svim rivajetima i predajama od ashaba se dižu na stepen validnog i prihvatljivog dokaza, za razliku od hadisa kojima se dokazivalo prvo mišljenje. والله أعلم.

Ovo je tekst iz knjige, a ovdje bih dodao da imajući u vidu slabost svih hadisa i predaja o ovoj temi jako teško je izabrati koji od ova dva stava je ispravniji ili najbliži ispravnom.
والله توفيق.

شاغر | وسائل الإعلام
زر الذهاب إلى الأعلى